Turgut Özal ve siyasal liberalizm
Turgut Özal and politic liberalism
  1. Tez No: 296765
  2. Yazar: NACİYE ORAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Anavatan Partisi, Turgut Özal, Siyasal Liberalizm, Liberalism, the Motherland Party, Turgut Ozal, Political Liberalism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Liberalizm özellikle batılı ülkeler tarafından kabul gören, popüler politik anlayışlardan biri haline gelmiştir. Batıdaki gelişmelere kayıtsız kalmayan Türkiye, tamamen liberalizmi benimseyen bir tutum sergilemese de, sürekli kendi şartlarını da göz önünde bulundurarak gelişim ihtiyacını gidermeye çalışmıştır. Yaşanan gelişmelere ve bu gelişmelerin yaşandığı dönemlere bakıldığında, en dikkat çeken dönemin Özal Hükümetleri dönemi olduğu görülmektedir. Turgut Özal, siyasi kimliği ve görüşleri ile liberalizmin gereklerini Türkiye'de uygulamaya çalışan lider olmuştur.Özal liderliğindeki Anavatan Partisi iki dönem üst üste iktidar olmuş ve Türk siyasal yaşamında derin izler bırakmıştır. Özal gerek söylemleri ve gerekse uygulamaları dikkate alındığında tüm olaylara ekonomik perspektiften bakan bir kişilik olarak ortaya çıkmaktadır. Özal hükümetleri döneminde, iktisadi liberalizme yönelik politikalara ağırlık verilmiş olsa da, siyasal liberalizm alanında da başarılı uygulamalara imza atılmıştır. Özalcı anlayışta siyasal liberalizmin belirgin işaretlerini Turgut Özal cumhurbaşkanı olduktan sonra görmek mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
Liberalism is accepted by western countries in particular, has become one of the popular political understandings. Longer indifferent to the developments in Turkey in the West, liberalism adopts an attitude does not show completely, it always tried to resolve its own terms, keeping in mind the need for development. Looking at developments in the period, and these developments took place, the most conspicuous of the period was the period of the Governments of Ozal. Turgut Ozal, Turkey's political identity and tries to apply the requirements to the views of liberalism has been a leader.Ozal's Motherland Party-led ruling for two consecutive semesters and have left deep traces in Turkish political life. Given the rhetoric and all the events in both Ozal and applications facing an economic perspective is emerging as a personality. Özal governments, period, more weight is given to policies of economic liberalism Although it is said, it is difficult to say which had been serious about success. If political liberalism, the focus of all decisions and practices because of the economy, most of the time remained in the background. Turgut Ozal's understanding of political liberalism has been able to see obvious signs after the president Turgut Ozal.