Kilis şairleri
Kilis poets
- Tez No: 296764
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tezkire, Divan Şairleri, Şair Hayatları, Tezkire, Divan Poets, Divan Poets?life
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Çalışmamızda Kilis'te yetişen Divan şairlerinin hayatlarına, ulaşılabilen şiirlerine ve bu şiirlerin değerlendirmelerine yer verilmiştir. Bu çalışmada özellikle Kilis şairleri başta olmak üzere Kilis tarihi ve mimarisi üzerinde de durulmuştur. Çalışma için Türk Edebiyatı'nın temel kaynaklarından olan tezkireler taranmıştır. Tezkirelerde isimlerine çok rastlanamasa da, Kilis'te oldukça fazla Divan şairi yetişmiştir. Bunun için çalışmamızda, tezkireler başta olmak üzere, bilinen tüm Kilisli şairler ve bu şairlerin şiirlerine ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes the Divan poets who grew up in Kilis, their attainable poems and the evaluation of these poems. In this study, it is emphasized not only the Kilis Divan poets but also the history and architechture of Kilis. In order to collect data, the tezkires, one of the main sources of Turkish teachers, are searched thouroughly. Many poets were believed to live there although their names are not confronted in tezkires. In this study, it was espsecially tried to study Kilis Diavan poets and poems.