Görsel sanatlar dersinde müze bilinci kazandırılması amacıyla illüstrasyon tekniğinden yararlanılması
The utilization of the illustration technique with the aim of museum education in visual arts classes
  1. Tez No: 296778
  2. Yazar: FİGEN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Dersi, Müze Eğitimi, Eğitim, İllüstrasyon, Görsel Sanatlar Eğitimi, Visual Arts Lesson, Museum Education, Education, Illustration, Visual Arts Education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kültürel mirasın çocuklara aktarılması ve müze bilincinin kazandırılması adına Görsel Sanatlar Dersinde Müze Bilinci Kazandırılması Amacına uygun biçimde gerçekleştirilmesinin önemi büyüktür. Bu kazanımları elde etmek için, çocukların ilgisini çekebilecek etkinlikler ve illüstrasyonlar, müze bilincini kazandırabilmenin en iyi yollarından biri olarak kabul edilebilir.Bu araştırmanın amacı, Görsel Sanatlar Dersinde Müze Bilinci Kazandırılması Amacı ile İllüstrasyon Tekniğinden yararlanılması ve İlköğretim 1.Kademe Görsel Sanatlar Dersi Öğretmenlerinin bu amaçla hazırlanan etkinlikler hakkındaki görüşlerini değerlendirmektir.Bu kapsamda araştırmanın verileri, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. 2010-2011 öğretim yılı Bahar döneminde Balıkesir İlinde bulunan altı ilköğretim okulundaki 1.Kademe Görsel Sanatlar Dersine giren öğretmenlerin, beş soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan açık uçlu sorulara verdikleri yanıtların analiz edilmesiyle elde edilmiştir.Araştırmanın sonucunda öğretmenler, İllüstrasyon tekniği kullanılarak hazırlanan eğitim materyalinin derste başarıyı olumlu etkileyeceği ve oyun şeklinde hazırlanmasının derse severek katılım sağlayacağını vurgulamışlardır. Ayrıca görüşme yapılan öğretmenlerin hepsi Görsel Sanatlar Dersinde Müze eğitimiyle ilgili olarak var olan Görsel Sanatlar Dersi kılavuz kitabının yetersiz kaldığını, Müze Eğitimi ile ilgili kaynak ve materyal sıkıntısı çektiklerini belirterek, yapılan bu çalışmanın, eğitim materyali olarak derslerde kullanılması gerektiği görüşündedirler.Araştırmada elde edilen sonuçlara dayalı olarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is very important to gain everything that museum education in Visual Arts classes can provide, because it will help us pass on our cultural heritage and awareness of museums to children.Activities and illustrations that can attract the attention of children can be accepted as the best method to instill museum awareness in children.The purpose of this study is the utilization of the Illustration technique with the aim of Museum Education in Visual Arts classes and evaluating the views of first grade Primary School Visual Arts lesson teachers on the activity game that was prepared for this purpose.The data of this study was obtained by the analysis of the answers that first grade Primary school Visual Arts lesson teachers at six primary schools in the province of Balıkesir in 2010 ? 2011 school year gave to open ended questions on a five question interview form. The data was obtained by the way of interview using the qualitative data collection method.At the end of the study, the teachers emphasized that education material using the Illutration technique affected the success in class in a positive way and that the preparation of this material in the form of a game would help the students participate in the lesson with more willingness.All the teachers who were interviewed held the view that the guide book for the Visual Arts lesson that is related to the museum education was insufficient and that they were experiencing difficulties with resources and materials related to museum education and that it was neccessary to use this study as education material in classes.Uggestions have been developed based on the results obtained in the study.