Geri Dön

Rüzgar enerjisi kaynaklı elektrik üretiminin teknik / ekonomik analizi ve yöresel uygulaması

Technical / economic analysis and local application of electric generation through wind energy

  1. Tez No: 296842
  2. Yazar: VOLKAN HAMAMCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113

Özet

Saygın bilim adamları ve ekonomi uzmanlarından oluşan EWG'ye göre (Enerji İzleme Grubu) 2037 yılı itibariyle yenilenebilir olmayan enerji kaynakları ile enerji üretimi yapılamayacaktır. Fosil enerji kaynakları tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirgin bir miktarda artış vardır.Artan dünya nüfusu ve teknolojinin gelişimi enerjiye olan bağımlılığı ve ihtiyacı son yıllarda daha belirgin bir biçimde artırmış, bu duruma bağlı olarak enerji temini ve çevre kirliliği önemli sorunlar haline gelmiştir. Sera gazı salımını engellemeye yönelik önlemlerin başında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gelmektedir. Dünyanın sahip olduğu yenilenebilir enerji potansiyeli yeryüzündeki ülkelerin enerji ihtiyaçlarının toplamını karşılayacak kapasitededir.Çalışmamda bir bölgenin elektrik enerjisi ihtiyacının rüzgâr enerjisi ile karşılanması konusunda genel prensipler araştırılmış ve rüzgâr enerjisinin önemi anlatılmıştır. Dünya var olduğu sürece atmosferik şartlardan dolayı oluşmaya devam edecek olan rüzgâr enerjisi, son 23 yılda maliyetteki % 84 oranındaki azalmanın da etkisiyle son zamanlarda dünyanın en hızlı büyüyen enerji kaynağıdır. Rüzgâr enerjisi yararlanılabilecek güçlü, temiz enerjilerden bir tanesidir, hava kirliliğine sebep olmaz, asit yağmurlarının oluşması gibi çevreye zararlı etkileri de yoktur.Bu çalışmada Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü'ne 860 m mesafede kurulu ölçüm istasyonunda yapılan ölçümlerden elde edilen veriler değerlendirilerek, bölgenin rüzgâr enerji potansiyeli belirlenmiştir. Daha sonra seçilen iki farklı kapasitedeki rüzgâr türbininin üreteceği yıllık enerji miktarı WAsP programı yardımıyla hesaplatılmış, rüzgârdan elde edilen elektriğin birim maliyeti, geri ödeme süresi, iç verim oranı gibi kıyaslama yapmak için gerekli ekonomik kriterler iki farklı senaryo için hesaplanmıştır.

Özet (Çeviri)

According to EWG (Energy Watch Group), which is formed by valuable scientists and economy specialists, starting from 2037 non-renewable energy resources will not be used for energy production. The gases formed from fossil energy resources cause greenhouse effect and as a result of this; there has been a rise in the temperatures of the atmosphere and oceans.Increasing world population and technological developments have increased the need for energy and as a result of this; energy production and environmental pollution have become serious problems. The usage of renewable resources is one of the important solutions in avoiding the emission of greenhouse gases. World renewable energy resources are enough to supply the whole energy need of the countries in the world.In my work, general principals about supplying the energy need of a region with wind energy has been searched and the importance of the wind energy has been explained. Wind energy that will always exist as a result of atmospheric conditions, is the fastest growing energy resource due to 84% decrease of the costs in the previous 23 years. Wind energy is one of the strong and clean energy resources; it avoids air pollution and does not have harmful effects like formation of acid rains.In this work, by using the wind measurements that has been made in 860 m distance from Yıldız Technical University Yıldız Campus, the wind energy potential of the region has been evaluated. Then two wind turbines with different capacities were chosen to calculate the annual energy production with WAsP Program and calculate economic criteria like unit cost of electricity, pay back period and internal rate of return were calculated for both cases in order to make a comparison.

Benzer Tezler

  1. Şebeke bağlantili ve şebekeden bağımsız hibrit güç sistemleriyle enerji üretiminin ekonomik analizi

    Economic analysis of energy production with stand alone and grid connected hybrid energy systems

    ALİ YASİN TELLİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Ekonomiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BELGİN EMRE TÜRKAY

  2. Dünyada ve Türkiye'de enerji sektörünün genel durumu ve Türkiye'nin elektrik enerjisi üretim ve tüketim tahminleri

    General situation of the energy sector in the world and in Turkey and forecasts for Turkey's production and consumption of electrical energy

    ERİNÇ ŞENER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesi

    YRD. DOÇ. DR. SUAT KÜÇÜKÇİFTÇİ

  3. Çatı güneş panelleri tedarik zinciri analizi

    Supply chain analysis of rooftop solar panels

    MUZAFFER CEM ATEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ÖZGÜR KAYALICA

  4. Hibrit sistemlerin boyutlandırmasında veri çözünürlüğü etkisinin analizi

    Analysing the effect of data resolution in sizing hybrid systems

    YUSUF SERDAR ÇAKIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Enerjiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖNDER GÜLER

  5. Avdan kömür sahası özelinde çok damarlı kömür kaynaklarının modellenmesi

    Modeling of multi-veined coal resources at Avdan coal site

    YUSUF TÜRKMEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Maden Mühendisliği ve Madencilikİstanbul Teknik Üniversitesi

    Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CÜNEYT ATİLLA ÖZTÜRK