Türkiye'de 1923'ten günümüze imar tüzesi ve değişim süreci
The reconstruction law from 1923 to present and it's change process in Turkey
- Tez No: 296855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: İmar tüzesi, imar kanunu, kentleşme kanunları, Reconstruction law, building law, urbanization laws
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Gelişen ve değişen dünyaya ayak uyduran planlama süreci içerisinde; yerleşik hayatın bulunduğu her ortamda bir düzenleme hatta sınırlandırma gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bu düzenleme ve sınırlamalar imar tüzesi ile oluşturulmuş; kırsal ve kentsel mekanlara şekil ve yön verme, aralarında ilişkiler kurma, belirli bölgelerde yoğunlaşmayı önleme, mevcut nüfusun ve gelecek kuşakların gereksinimleri doğrultusunda uzun vadeli fayda sağlamak amacıyla, kırsal ve kentsel alanların düzenlenmesi hükme bağlanmıştır.Cumhuriyetin ilanından günümüze ülkemizde imar tüzesi; ekonomik krizler, sanayileşme çabaları, özelleştirme politikaları, 1999'da meydana gelen deprem felaketi, Avrupa Birliği'ne uyum yasaları gibi birçok ekonomik, sosyal ve politik etkiyle biçimlenmiştir.Ülkemizde, 1923'ten günümüze kadar nasıl bir imar politikası izlendiği, yasalar esas alınarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Günümüze kadar çıkarılan yasalar; içerikleri, yetki paylaşımı, hangi hükümet döneminde çıkarıldığı ve/veya kaldırıldığı incelenerek imar tüzemizi etkileyen ekonomik, sosyal ve politik yapı irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The need of arrangement and even limitation has been a matter of concern for every built up area within the field of planning catching up with the latest advances in the world. These arrangements and limitations are created by reconstruction law. The aim of shaping, conducting rural and urban areas and establishing relations in-between and avoiding overpopulation in certain locations, planning and supporting a spatial development and ensuring a long term benefit in accordance with the demands of current and future generations are resolved.In Turkey, since the declaration of Republic, the laws about reconstruction has significantly been determined by socio-political cases like the economical crises, industrialization attempts, privatisation policies, earthquake disaster in 1999 and EU adjustment laws.Within this study, the developmental policy since 1923 is examined on the basis of law. Via the analyses of the enacted laws with their contents, sharing of authorization and during which government they were put into effect and/or repealed this study tries to explore the economical, social and political structure that influence the reconstruction law.