Türkiye'de bireysel emeklilik fonları ve portföy performanslarının analizi
Private pension funds of Turkey and analysis of portfolio performances
- Tez No: 442882
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bireysel emeklilik sistemi, bireysel emeklilik fonları, performans değerlendirme, Private pension system, private pension funds, performance evaluation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bireysel emeklilik sistemi bir tasarruf ve yatırım sistemi olma özelliği nedeniyle, kişileri uzun vadeli tasarrufa teşvik ederek ülkelerin ulusal tasarruf oranlarını artırması açısından önem taşımaktadır. Bireysel emeklilik sistemi dahilinde faaliyet gösteren bireysel emeklilik fonları, fon büyüklükleri nedeniyle, piyasaları geliştirmekte, spekülasyonları azaltmakta ve söz konusu fonlar ihtiyaç duyulan ekonomik birimlerde kullanılmak üzere, önemli büyüklüklerdeki kaynakları oluşturmaktadır. Tüm bu özellikleri nedeniyle bireysel emeklilik sistemi giderek önem kazanmaktadır. Bu tezde bireysel emeklilik sisteminin gelişimini incelemek ve mevcut durumu ortaya koymak amacıyla, 2005-2015 döneminde bireysel emeklilik fonlarına ilişkin haftalık veriler kullanılarak söz konusu fonların tipleri olan, emeklilik yatırım fonlarının, grup emeklilik fonlarının ve devlet katkısı fonlarının, uygulamada kullanılan performans değerlendirme yöntemlerine göre, en iyi ve en kötü performans gösteren fonlar analiz edilmektedir. Çalışmanın sonucunda, yıllar itibarıyla bireysel emeklilik fonlarının performanslarının sürekli dalgalanma gösterdiği ancak, ağırlıklı olarak, emeklilik yatırım fonlarında, Hisse Senedi ve Kamu Borçlanma Araçları Fon türlerinin daha iyi, Likit ve Standart Fon türlerinin daha kötü, grup emeklilik fonlarında, Kamu Borçlanma Araçları ve Esnek Fon türlerinin daha iyi, Likit Fon türlerinin daha kötü, devlet katkısı fonlarının 2014 yılında 2015 yılına göre daha iyi performans gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Private Pension System which is Saving and Investment System encourages people to retrench for long term. It is also critically important for countries to increase their global savings ratios. Private Pension Funds are vital for market developments and decreasing speculations. These funds are used for needed economical units. With these advantages, Private Pension Systems have been increasing their popularity in everydaylife. The purpose of this thesis is to examine the development of private pension system and current situations. With this purpose, by using weekly data about Private Pension Funds, Pension Investment Funds, Group Pension Funds and Government Support Funds have been analyzed by using methods that are used in applications to choose the best or the worst performance of these funds. As a result, the performances of the Private Pension Funds are not steady. In Pension Investments Funds, The Stock and Government Bonds and Bills Funds are the best, Liquid and Standart Funds are worse. In Group Pension Funds, Government Bonds and Bills Funds and Flexible Funds are the best, Liquid Fund types are worse. The result is that the performance of the Government Funds in 2014 is better than the performance of the Governance Funds in 2015.