Bir taşıt içindeki havalandırma/ısıtma (ısıl dağılım) probleminin sayısal olarak incelenmesi
Numerical investigation of vehicle occupant compartment HVAC and air conditioning systems (temperature distribution)
  1. Tez No: 296994
  2. Yazar: BORA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD), Havalandırma, Yolcu Kabini, Hız Dağılımı, Sıcaklık Dağılımı, Computational Fluid Dynamics (CFD), HVAC, Occupant Compartment, Velocity Distribution, Temperature Distribution
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Havalandırma ve iklimlendirme sistemleri günümüz ulaşım araçlarının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Bu çalışmada sıcak bir günde klima sistemi ile yolcu kabini soğutulan bir aracın içindeki, akış hızları ve sıcaklık dağılımları sayısal olarak incelenmiştir.Örnek olarak kullanılan araç güncel meshleme programlarından olan HYPERMESH ve HARPOON programları ile meshlenerek model geometrisi oluşturulmuştur. Sayısal çözüm için FLUENT hesaplamalı akışkanlar mekaniği paket programı kullanılmıştır.Araç dışındaki akışın, araç içindeki etkisini inceleyebilmek için basit ve pratik bir yaklaşım olarak iki boyutlu plaka üstünde akış teorisi kullanılmış, çok katmanlı olan araç duvarları için ise eşdeğer toplam ısı transfer katsayısı hesaplanmıştır. FLUENT içindeki yüzeyden yüzeye radyasyon modeli ve güneş yükü hesaplayıcısı aktif hale getirilerek radyasyon etkisi de sayısal modele dahil edilmiştir.Araç hareket halindeyken yapılan bir klima testinde, çeşitli noktalarda ölçülmüş sıcaklık dataları kullanılarak kurulan sayısal modelin doğrulanması yapılmıştır.Son bölümde ise sayısal modelin genel değerlendirmesi yapılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
HVAC and air conditioning systems have become an indispensable part of today?s vehicles. This study has been carried out to examine the velocity and temperature distribution in occupant compartment of heavy commercial road truck.Examination is made for a model of heavy commercial road truck for cooling case. Model has been meshed with HYPERMESH and HARPOON and mesh data has been created. Widely used computational fluid dynamics(CFD) software FLUENT has been used to obtain numerical solutions.To simulate effects of external flows on heat transfer coefficient, flow over 2-dimensional plate theory has been used. For multilayered walls equivalent heat transfer coefficients have been calculated. With S2S radiation model and solar load calculator in FLUENT effects of solar was load included in numerical model.Test data have been used which were collected during movement of vehicle. These temperature data have been used to validate numerical model.At the end of the study, a general assessment has been made and suggestions have been presented.