Alışveriş mekanlarının aydınlatmasında genel ilkeler ve bir mağaza örneği
Fundamental principles of lighting in shopping places and a shop example
- Tez No: 297017
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mağaza, Mağaza Aydınlatması, Mağazalarda Yapı Yüzü Aydınlatması, Yapay Aydınlatma, Shop, Shop Lighting, Shop Facade Lighting, Artificial Lighting
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada amaç, alışveriş mekanları/mağazaların iç ve dış genel aydınlatma ilkelerini sunmak, bir mağazanın yapay aydınlatma düzenini sunulan ilkeler doğrultusunda incelemek, değerlendirmek ve bu mağaza için yapay aydınlatma tasarımı önerisi hazırlamaktır. Belirtilen amaca yönelik olarak yapılan bu çalışma 8 ana bölümden oluşmaktadır.Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak çalışmanın amacı belirlenmiştir.Bölüm 2'de, alışveriş mekanları ve mağazaların tarihsel gelişimi, mağazaların sınıflandırılması ve bölümleri ele alınmıştır.Bölüm 3'de, mağazalarda sağlanması gereken görsel konfor koşulları ele alınmıştır.Bölüm 4'de, mağazalarda kullanılabilecek lamba ve aydınlatma aygıtları ile aydınlatma kontrol sistemleri ele alınmıştırBölüm 5'te, mağazalarda iç aydınlatma düzenleri, mağazaların bölümleri ele alınarak incelenmiştir.Bölüm 6'te, mağazanın yer aldığı yapının dışının aydınlatma ilkeleri ele alınmıştır.Bölüm 7'da tez kapsamında verilen alışveriş mekanlarından, bir giyim mağazası yapay aydınlatma düzenini önceki bölümlerde anlatılan ilkeler doğrultusunda incelenmiş ve bu mağaza için iç yapay aydınlatma tasarımı önerisi hazırlanmıştır.Bölüm 8'de bu çalışma ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to explain the principles of articifial lighting in shoping places.The contents of this study, consisting of 8 sections, are as follows.In section 1, the objective is determined by the means of introduction.In section II; the points such as the designation of shopping places and shops, the classification of shops and the historical development of the said shops are discussed.In section III; the points such as the importance of illumination, visual comfort conditions to be provided, quality and quantity of illuminaton are discussed.In section IV; the sources of the light for shop lighting is given.In section V; the principles of interior lighting in shops are discussed.In section VI; the principles of facade articifial lighting in shops are discussed.In section VII; the visual comfort of the chosen shop examinated according to the other parts.In section VIII; the results are given regarding this study by realizing evaluation generally.