Havalimanlarında bagaj iletim süresinin en küçüklenmesi için kapı ataması problemi
Airport gate assignment problem for minimizing the baggage transportation times
- Tez No: 297023
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN GEDİZLİOĞLU, YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜRSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kapı ataması işlemi, bagaj iletim süresi, terminal hizmet seviyesi, kapı işgal süresi, kapı kullanım kısıtı, Gate assignment process, baggage delivery time, terminal level of service, gate occupancy time, gate usage constraint
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Havayolu taşımacılığına talep gün geçtikçe artmaktadır. Talebin artması, kapasitenin arttırılmasına yönelik çalışmaların ağırlık kazanmasına neden olmaktadır. Havalimanlarının konumları kapasitenin fiziksel anlamda arttırılması konusunda pek çok kısıtı beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, kapasite iyileştirme çalışmalarında işletmeye yönelik değişiklikler, gelişmeler daha önem kazanmıştır. Bu bağlamda havalimanı terminali kapılarına uygun uçakların atanması işlemi hem yolcu memnuniyeti üzerinde hem de işletmeci açısından kapı verimliliği üzerinde etkilere sahip bir işlemdir.1970'li yıllardan beri kapı ataması işlemi konusunda yapılan çalışmalarda yolcuların memnuniyetini arttırmanın yolu olarak yürüme sürelerini minimize etmek amaçlanmıştır. Yolcuların hizmet konusunda beklentilerinin artması ve hizmet seviyesi kavramının gelişmesi, sadece yürüme süresinin değil yolculuğun tüm aşamalarının dikkate alınmasını gerektirmektedir. Bu aşamalardan biri olan bagaj alım işlemi, yolculuğun tüm aşamalarına yönelik hizmet kavramını etkileyecek derecede öneme sahiptir.Bu tez çalışmasında bagaj alım sahasındaki bekleme süresi üzerinde etkiye sahip olan en önemli işlemlerden biri olan bagajların kapılardan bagaj bantlarına iletim işleminin süresinin minimize edilmesi konusu incelenmiştir. Bagaj iletim süresinin minimize edilmesi amacıyla yapılan çalışmanın gayesi yolcuların daha iyi bir hizmet almasının sağlanmasıdır. Çalışmada kapı işgal sürelerinin ve kapı kullanım kısıtlarının terminal bagaj alım sahasındaki hizmet seviyesi üzerindeki etkileri de araştırılmıştır.Çalışmanın sonucunda bagaj iletim sürelerini minimize etmenin, bagaj bekleme süresi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kapı işgal sürelerinin ve kapı kullanım kısıtlarının hizmet seviyesi üzerindeki etkisi de gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Demand for air transportation increases day by day. This increase in demand causes a rise in the number of studies aiming to improve airport capacity. The location of airports brings a lot of constraints to the physical improvement of the capacity. Therefore, it becomes important to improve the capacity by operational ways. In this context, assigning flights to airport gates is an important process having effects on both passenger satisfaction and gate usage efficiency.Since 1970?s, studies on gate assignment have focused on minimizing the total walking distances to improve passenger satisfaction. The rise in expectations of the passengers about services and the advancement of the concept of service level calls to attention not only walking distances but all stages of the travel. Particularly baggage claiming process is important enough to affect the overall service perception of the system.This thesis analyses the minimization of the transportation times of baggages from gates to baggage claim areas which affects the waiting time in the claim area. The goal of this study is to provide a better level of service for passengers by minimizing the baggage transportation times. The effects of gate occupation times of airplanes and gate usage constraints on the level of service of baggage claim area are also analyzed.As a result, it is proved that minimizing baggage transportation time is efficient on baggage waiting time. Besides, the effects of gate occupation time and gate usage constraints on the level of service are also denoted.