Portföy yöneticilerinin performanslarının değerlendirilmesinde bulanık çok ölçütlü karar verme tekniklerinin kullanılması
Using fuzzy multi criteria decision making methods at performance evaluation of portfolio managers
- Tez No: 297144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH ÖNÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok ölçütlü karar verme, bulanık ahp, bulanık topsis, bulanık vikor, performans değerlendirme, Fuzzy multi criteria decision making methods, fuzzy ahp, fuzzy topsis, fuzzy vikor, performance evaluation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
İş hayatında doğru ve başarılı kararlar verebilmek hayat şartlarının zorluğu, seçeneklerin ve faktörlerin çok olması gibi sebeplerden dolayı kolay değildir. Özellikle faktörlerin karmaşık olması durumunda karar vermek işletmeler için daha güç olmaktadır. Bu durumda işletmelerin en doğru kararı verebilmeleri için seçenekleri çok iyi analiz etmeleri gerekmektedir. Seçenekleri mukayese etme ve en uygun seçeneği seçme konusunda çok ölçütlü karar verme yöntemlerini kullanmak, faktörleri alt başlıklara ayırarak seçeneklerin daha kolay değerlendirilmesine imkan sağlar.Bu çalışmada bulanık çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden literatürde ve uygulamada çok fazla kullanılan bulanık ahp, bulanık topsis ve bulanık vikor yöntemleri ile seçenekler değerlendirilmiştir. Bulanık çok ölçütlü karar verme teknikleri bankada çalışan portföy yöneticilerinin performans değerlendirmesinde kullanılmıştır. Üç farklı yöntem ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak genel değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
For business life, to make right and successful decisions is not easy, because there are a lot of difficulties of life, choices and factors. Especially, to make decisions is harder when factors are complicated. In this situation, enterprises have to analyze their choices carefully to give the right decisions. To use multi criteria decision making methods for comparing choices and selection of the most suitable one provides choices to be evaluated easily while allocating factors into sub titles.In this thesis, choices are evaluated with fuzzy ahp, fuzzy topsis and fuzzy vikor methods which are the fuzzy multi criteria decision making methods and used at literature and practice. Fuzzy multi criteria decision making methods are used for evaluation of portfolio managers working in the bank. General evaluation is made while comparing the results which are gained with three different methods.