Hacettepe Üniversitesi Erişkin Acil Servisi'ne başvuran geriatrik travma olgularının analizi
Analysis of Geriatric Trauma cases referred to the Adult Emergency Department of Hacettepe University
- Tez No: 297258
- Danışmanlar: PROF. DR. M. MAHİR ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik Travma, Mortalite, Glasgow Koma Skalası, Revize Travma Skoru, Kazayla Düşmeler, Geriatric Trauma, Mortality, Glasgow Coma Scale, Revised Trauma Score, accidental falls
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
65 yaş ve üstü hastaların fizyolojisindeki değişiklikler, hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar, travmaya karşı cevap yeteneklerini değiştirmekte ve mortaliteyi arttırmaktadır. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Erişkin Acil Servis'ine Mart 2006 ve Mart 2011 tarihleri arasında başvuran geriatrik travma olgularının başvuru nedenleri, cinsiyetleri, hastalıkları, Revize Travma Skoru (RTS) ve Glasgow Koma Skalası (GKS) değerleri, travma yerleri, acilde ve hastanede kalış süreleri, konsültasyon istenen bölümler, yatırıldıkları bölümler, mortalite ve morbiditeleri araştırıldı. Tüm geriatrik acil başvurularının % 2.1'i (n=597) travma nedenliydi. % 95.82 (n=572)'sinde en az bir tane hastalık (İlk sırada hipertansiyon (HT) % 62.8 (n=375) ile) vardı. Olguların %58 (n=346)'i en az bir ilaç (Antihipertansifler %38.2) kullanmaktaydı. Başvuru nedenlerinin ilk sırasında düşme % 81.2 (n=485) vardı. En fazla konsültasyon % 44.1 (n=263) ile ortopedi bölümünden istenmiş ve en çok hasta ortopedi bölümüne yatırılmıştı (% 68.7 (n=103)). Acilde ortalama kalış süresi 1.5 gün, hastanede kalış ise 4 gündü. GKS ortalaması 14.82; RTS ise 7.76 olarak hesaplandı. Başvuran hastaların % 67.3'ü (n=402) taburcu edilirken, % 22.4'ü (n=134) yatırıldı ve % 3.5'i (n=21) eksitus oldu. Eksitus olanların (n=21) GKS ortalaması 11.14 ve RTS 6.06 olarak hesaplandı. Toplumun yaşlanması, acil servislere başvuran geriatrik olgu sayısına direk olarak yansımaktadır. En sık görülen geriatrik travma düşmelerdir. Travma nedeniyle başvuran hastaların hemen tamamında en az bir hastalık mevcuttur. Travma olgularının % 20'sinden fazlası yatırılmış ve yatırılan olguların yaklaşık % 20'si eksitus olmuştur. Eksitus olan hastalar arasında ilk sırayı femur kırıkları ve intrakraniyal kanamalar almaktadır. Düşme olan hastaların çoğunluğu antihipertansif ve antiaritmik kullanmıştı. Tüm bu nedenlerle, bu hastalarda ilaç anamnezi dikkatli alınmalı, olası komplikasyonlar araştırılmalı ve yandaş hastalığın tedavisi planlanmalıdır. Öte yandan, mortalite ile ilişkisi nedeniyle düşük GKS ve RTS olan hastalar yakın takipte tutulmalı ve gereğinde travma merkezine sevk edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Changes in the physiology of patients over 65 years, diseases and the use of medications changes their ability to respond to trauma and increases mortality. Geriatric trauma patients admitted to the Adult Emergency Department of Hacettepe University between March 2006 and March 2011, and the reasons for application, gender, diseases, Revised Trauma Score (RTS) and Glasgow Coma Scale (GCS) values, areas of trauma, length of emergency and hospital stay, consultations, the desired sections, hospitalization to the departments, mortality and morbidity were evaluated. The 2.1% of all applications for geriatric emergency admissions (n = 597) were caused by trauma. 95.82% (n = 572) of patients have at least one disease (the first line hypertension (HT) 62.8% (n = 375). 58% of the cases (n = 346) used at least one medication (antihypertensive, 38.2%) . Most frequent reason for application was falling (81.2% (n = 485). The most frequent consultation made by orthopedics department with 44.1% (n = 263), and most patients were hospitalized in orthopedic section (68.7% (n = 103)). The average length of stay was 1.5 days in emergency department, 4 days in the hospital. The average GCS was 14.82, while the average RTS was 7.76. The 67.3% of patients (n = 402) were discharged from ED, 22.4% (n = 134) hospitalized and 3.5% (n = 21) died. Of those who died (n = 21) average GCS was 11.14 and RTS was 6.06. The aging of society causes increase in the number of geriatric patients who admitted to emergency rooms. The most common geriatric trauma was falls. In almost all trauma patients had at least one disease. More than 20% of patients were hospitalized and of those %20 were died. The most frequent causes of death were intracranial bleeding and femur fractures. The majority of patients with falling had used an antihypertensive or antiarrhythmic drugs. Therefore, medical history should be taken carefully in those patients, possible complications should be investigated and the treatment of coexisting disease should also be planned in the same time. On the other hand, due to the association with mortality close watch is necessary in patients with low GCS and RTS and if required, they should be referred to trauma center.