Epilepsi hastalarında paraoksonaz ve arilesteraz enzim düzeyleri ve oksidatif stres
Paraoxonase and arylesterase enzyme levels in patients with epilepsy and oxidative stress
- Tez No: 297311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ TUNCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Paraoksanaz, Arilesteraz, Ateroskleroz, HDL, Epilepsy, Paraoxonase, Arylesterase, Atherosclerosis, HDL
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç ve Zemin: Epilepsi uzun süreli, hatta bazen ömür boyu tedavi gerektiren, sık karşılaşılan kronik bir bozukluktur. Uzun süren antiepileptik ilaç (AED) tedavisi ateroskleroz riskinde artışa neden olabilir. Antiepileptik ilaç tedavisi lipid metabolizmasını bozabilir, bu da ateroskleroz için risk faktörleri olarak kabul edilen hiperkolesterolemi ve dislipidemi ile sonuçlanabilir. Epileptik hastalardaki ateroskleroz ile ilişkili vasküler hastalıkların etyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır.Paraoksonaz (PON1) antioksidan özellikleri olan, HDL ilişkili bir esterazdır ve ateroskleroz gelişim riskini azaltabilir. Arilesteraz (ARE) ise, PON1' deki değişmelerden etkilenmeyen asıl proteinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada biz PON1 ve ARE aktivitesinin epilepsi ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışmamıza semptomatik olmayan 21`i primer jeneralize ve 20'si parsiyel epilepsi olmak üzere 41 epilepsi hastası alındı. Anamnezinde epilepsisi olmayan vasküler risk faktörlerine göre eşleştirilen 40 gönüllü birey kontrol grubu olarak çalışmaya katıldı. Her iki grupta serumda PON1, ARE aktivitesi ve lipid düzeylerine bakıldı.Bulgular: Gruplar arasında PON1/ARE aktiviteleri ve lipid düzeyleri arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı. Hastalarımızın nöbet sıklığı, son geçirilen nöbet zamanı, hastalığın süresi ve kullanılan antiepileptik ilaçlar ile lipid düzeyleri, PON1 ve ARE aktivitesi arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı.Sonuç: Epilepsi ve antiepileptik ilaç kullanımı ile ateroskleroz için risk faktörleri olan; PON1, ARE ve lipid düzeyleri arasında ilişki saptanmadı. Epilepsi, antiepileptik tedavi ve ateroskleroz oluşumu arasındaki ilişki halen tartışmalıdır. Epilepsi hastalarında kardiyovasküler hastalıklar sık görülmekte olup, ateroskleroz oluşumu ve progresyonu yönünden hastanın yakın takip edilmesi gerekmektedir. Bu konuda etiyolojiye yönelik daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
n Aim and Background: Epilepsy is a common chronic neurological disorder that requires long-term or sometimes lifetime therapy. Long-term antiepileptic drug (AED) therapy has been associated with an increase in risk of atherosclerosis. AEDs can disturb lipid metabolism with resultant hypercholestrolemia and dyslipidemia, common recognized risks for atherosclerosis.The etiology of atherosclerosis-related vascular diseases in epileptic patients has not been fully clarified.Paraoxonase (PON1), is an HDL-associated esterase which has antioxidant properties and can reduce the risk of atherosclerosis development. Arylestarase (ARE) is considered as the main protein indicator which is not affected by changes in PON1. In this study, we aimed to investigate PON1 activity and ARE activity relationship with epilepsy.Material and method: We evaluated and compared the PON1, ARE activity and HDL levels in 21 generalized epileptic patients, 20 partial epileptic patients and 40 epilepsy-free age, sex and vascular risk factors matched volunteers. Moreover, the relationship between PON1 activity and other biochemical parameters were also investigated.Results: Statistical analyses revealed that PON1/ARE activities and HDL-LDL levels were not different between groups. In this study; there was no statistical relationship between frequency of seizures, the last seizure time, duration of epilepsy, antiepileptic drugs and LDL, HDL, PON1 and ARE activities.Conclusion: In our study, there was no relationship betweeen epilepsy/AED and PON1, ARE and lipid profile, which are risk factors for atherosclerosis. The influence of AED therapy on the development of atherosclerosis has been the subject of controversy. Because; cardiovascular diseases are more frequent in epileptic patients, epileptic patients using antiepileptic drugs must be followed closely for development and progression of atherosclerosis. So we believe that, more studies must be done for the etiology.