Adenoid hipertrofisinin maksillofasiyal gelişim üzerine etkilerinin objektif fotoğrafik analizlerle araştırılması
Analysıng of the effects of adenoıd hypertrofy on maksıllofacıal development by objectıve fotographıc analysıs
  1. Tez No: 297358
  2. Yazar: ÇİĞDEM FIRAT KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Adenoid vejetasyon, ağız solunumu, sefalometri, fotoğrafik analiz, fasiyal mofoloji, dental morfoloji, Adenoid hypertrophy, mouth breathing, cephalometry, photographic analyse, facial morphology, dental morphology
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Adenoid hipertrofisi ve bunun neden olduğu kronik ağız solunumuna bağlı olarak yüz iskeletinde ve dental arkta meydana gelen deformiteler iyi bilinen bir konudur. Konuyla ilgili yapılan çalışmaların çoğu sefalografik analizlere dayandırılmaktadır. Çalışmamızda değişik derecelerde adenoid hipertrofisi olan 4-12 yaş arası 97 hasta (48 erkek, 49 kız ) ve adenoid vejetasyonu olmayan 4-12 yaş arası 90 sağlam (54 erkek ,36 kız ) toplam 187 çocuk çalışmaya alınmıştır. Olguların, anamnez, endoskopiyi de içeren fizik muayene ve standardize klinik fotoğrafları alındı. Her olgu için alınan ön ve profil standardize klinik fotoğraflar üzerinde 16 mesafe ve 8 açı ölçümü yapıldı.Klinik fotoğraflar üzerindeki lineer ve açısal ölçümler adenoidi olan grupla olmayan grup karşılaştırıldığında adenoidi olan grupta nasion-tip (nasion-tip arası mesafe), nasion-subnasale (nasion subnasale arası mesafe) mesafeleri ve tragion-angulus mandibula- gnathion (üst goniak) arası açı, nasion-angulus mandibula ve gnathion (alt goniak açı) arası açı, frankfort horizontak çizgisi-gnathion-angulus mandibula arası açıların istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığını gösterdi. Ayrıca adenoidi olan ve olmayan kontrol grubu karşılaştırıldığında tragion-nasion-pogonion arası açının adenoidi olan grupta önemli derecede daraldığını gösterdi. Sonuçlar literatürde yapılmış sefalometrik çalışmalarla paraleldi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet yönünden fark mevcut değildi.Çalışmaya alınan çocuklar horlama, uyku apne, gündüz uykululuk hali, okul performansı, ağzı açık uyuma, ebeveynlerde sigara içiciliği ve huzursuz uyku açısından sorgulandı. İki grup bu şikayetlere sahip olma ve olmamaya göre karşılaştırıldı.Adenoidi olan grup, adenoidi olmayanlarla karşılaştırıldığında adenoidi olan grupta horlama, uyku apne, gündüz uykululuk hali, huzursuz uyku, ebeveynlerde sigara içiciliği ve düşük okul performansı oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek idi.Bu çalışmanın amacı fotoğraflar üzerinde yapılan analizlerle bu tanımlanan iskelet deformitelerinin, yumuşak doku mihenk noktaları baz alarak yapılan mesafe ve açı ölçümlerine yansıyıp yansımadığının araştırılmasıdır.Sonuç olarak analizler istatistiksel olarak anlamlı derecede yüzün orta 1/3 kısmının uzadığını, ön yüz yüksekliğinin arttığını ve arka yüz yüksekliğinin azaldığını ve ayrıca kraniomandibuler plan açısında artış olduğunu ve kontrol grubu ile kıyaslandığında artmış adenoid miktarına bağlı olarak geriye pozisyonlanmış bir mandibulayı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The deformities in the dental arc and facial skeleton by adenoid hypertrofy due to cronic mouth breathing is a well-known process. Most of the related studies have been based on cephalometric analyses. Ninety-seven children having different degrees of adenoid age between 4-12 (48 boy,49 girl) and ninety cases age between 4-12 (54 boy,36 girl) having no adenoid tissue were studied by clinical history, physical examination including endoscopy and standardized clinical photographs. Sixteen distances and eight angles were measured on the anterior and lateral standardized clinical photographs for each cases.The assessment of the linear and angular measurements on the clinical photographs showed a statistically significant increase in the distances between nasion-tip, nasion-subnasale and the angles between tragion-angle of mandible and gnathion (upper goniac angle), nasion-angle of mandible and gnathion (lower goniac angle), frankfort horizontal line-gnathion and angle of mandible in the group having higher thickness of adenoids compared with controls. And a significant decrease in the angle beetween tragion-nasion and pogonion in the group having higher thickness of adenoids compared with controls. Results were paralel to the past cephalometric studies in literature. There was no difference in age and gender between groups.The children, we studied, were asked for snoring, sleep apnea, daytime sleepiness, school performance, mouth breathing during sleep, smoking in parents and restlessness during sleep to their parents. We compared two groups of children according to these complaints they have or not. There were statistically significant high ratio of snoring, sleep apnea, daytime sleepiness, restlessness during sleep smoking in parents and a lower school performance in the group having higher thickness of adenoids compared with controls.The aim of this study was to detect the presence of skeletal deformities on the soft tissue by analysing distances and angles on the photographs.In conclusion the analyses showed a significant increase in size of one third of middle face and increase in the anterior face height and decrease in the posterior face height and also increase in the craniomandibuler plane angle and a retropositioned and posterior rotated mandible due to higher thickness of adenoids.