Anestezi induksiyonunda kullanılan etomidata bağlı miyoklonusun önlenmesinde tramadolün etkinliğinin araştırılması
Research on the efficiency of tramadol on the prevention of the myoclonus due to etomidate used for anaesthesia induction
  1. Tez No: 297363
  2. Yazar: KISMET ZEREYLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YELKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Etomidat, miyoklonus, tramadol, Etomidate, myoclonus, tramadol
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Zereyli, K. Anestezi indüksiyonunda kullanılan etomidata bağlı miyoklonusun önlenmesinde tramadolün etkinliğinin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2011. Bu çalışmanın amacı tramadolün genel anestezi indüksiyonunda kullanılan etomidata bağlı oluşan miyoklonusun önlenmesindeki etkinliğinin belirlenmesidir. Çalışmamız genel anestezi uygulanacak ASA I-II grubu rastgele seçilen 100 hasta üzerinde yapılmıştır. Çalışmamızda etomidat ile anestezi indüksiyonu öncesi 10 dk intravenöz infüzyon halinde verilen 100 mg tramadolün etomidata bağlı miyoklonusun önlenmesindeki etkisi değerlendirildi. Operasyon öncesi aydınlatılmış onam alınarak 8 saat aç bırakılan, premedikasyon verilmeyen, genel anestezi uygulanacak hastalardan ASA I-II grubu 100 olgu randomize kontrollü olarak 2 gruba ayrıldı. Tramadol grubuna(Grup T) indüksiyondan önce 10 dakika intravenöz infüzyon halinde 100 mg tramadol verildi ve Kontrol grubuna(Grup S) ise eşit hacimde 10 dakika intravenöz infüzyon halinde serum fizyolojik (SF) verildi. Ardından genel anestezi indüksiyonu amacıyla intravenöz bolus etomidat 0.3 mg/kg 10 saniyede uygulandı. Etomidat enjeksiyonunu takiben 2 dakika boyunca maske ile solunumları kontrol altına alınan hastalardaki miyoklonus olup olmadığı 'miyoklonus var/yok' şeklinde kaydedildi. Operasyon boyunca ve sonrasında hastaların sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen satürasyonları (SpO2) kaydedildi.Grup T(tramadol)de miyoklonus görülme oranı Grup S(kontrol) ye göre anlamlı derecede düşük bulundu. Hemodinamik parametrelerdeki etkilenme müdahale gerektirecek düzeyde değildi. Sonuç olarak etomidat ile genel anestezi indüksiyonu esnasında oluşan miyoklonusun önlenmesi için indüksiyon öncesinde intravenöz infuzyon halinde uygulanan 100mg tramadol, hemodinamik stabiliteyi çok etkilemeden miyoklonus insidansını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Zereyli, K. Research on the efficiency of tramadol on the prevention of the myoclonus due to etomidate used for anaesthesia induction. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Anaesthesia and Reanimation Thesis for Specialty in Medicine, Eskisehir, 2011. The aim of this study was to determine the efficiency of tramadol in the prevention of myoclonus due to etomidate used in general anaesthesia induction. Our study was performed on randomly selected 100 patients within ASA I-II group. The effect of 100 mg tramadol infused intravenously for 10 min before the anaesthesia induction with etomidate on the prevention of the myoclonus due to etomidate was assessed in our study. After informed consent was obtained before the operation, ASA I-II 100 subjects scheduled general anaesthesia and fasted over 8 hours were randomized into two groups. Tramadol Group (Group T) received 100 mg tramadol for 10 min as intravenous infusion before the induction. Control Group (Group S) received equal volume of saline for 10 min as intravenous infusion. Then, 0.3 mg/kg etomidate for 10 sec as intravenous bonus was introduced for general anaesthesia induction. Myoclonus occurrence was recorded as yes/no in patients whose respiration was controlled by mask following etomidate injection for 2 min. Systolic artery pressure (SAP), Diastolic artery pressure (DAP), mean artery pressure (MAP), heart rate (HR) and peripheral oxygen saturation (SpO2) of patients were recorded during and after the operation. The incidence of myoclonus in Group T was significantly lower compared to Group S. Changes in hemodynamic parameters were not required any intervention. As a conclusion, intravenously infused 100 mg tramadol which are used for the prevention of the myoclonus during general anaesthesia induction with etomidate reduces the incidence of myoclonus without affecting hemodynamic stability.