Ekstremite iskemisi esnasında ekstremitenin %25'lik mannitol, euro collins ve human albumin solüsyonları ile perfüzyonunun iskemi/reperfüzyon hasarına etkinliğinin araştırılması
İnvestigating of ischemia/reperfusion injury, reperfusion with %25 mannitol, human albumin and euro collins solutions during extremity ischemia
- Tez No: 297365
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi /reperfüzyon, mannitol, Human Albumin, Euro Collins, ischemia/reperfusion, mannitol, Human Albumin, Euro Collins
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kıvanç, Ö. Ekstremite iskemisi esnasında ekstremitenin, %25' lik Mannitol, Human Albumin ve Euro Collins solüsyonları ile perfuzyonunun iskemi/reperfuzyon hasarına etkinliğinin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Estetik ve Rekonstruktif Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2011. 56 adet Sprague Dawley cinsi dişi rat randomize olarak eşit sayıda (n=7), 1. Grup ve 2. Grup olmak üzere iki ana grup ve dört alt gruplara ayrıldı. Tüm gruplarda; sağ inguinal bölge diseksiyonunun ardından sağ femoral arter klemplenerek, sağ alt ekstremite 4 saat iskemiye bırakıldı. İskemi süresinin ardından, femoral arter 39 gauge'lik insülin enjektörüyle kanülize edildi. Alt gruplardan Kontrol gruplarına herhangi bir solüsyon kullanılmadı. Reperfüzyon öncesi M1 gruplarına 3 mg/kg dozda %25'lik mannitol solüsyonu ile; HA1 gruplarına 0.5 cc Human Albumin solüsyonu ile; EC1 gruplarına 0.5 cc Euro Collins Solüsyonu ile intravasküler olarak, iskemik sağ alt ekstremite perfüzyonu uygulandı. 1. gruplarda , 4 saatlik reperfüzyon yapıldı. 2. gruplarda; iskemik ekstremite için, 1. gruplarda kullanılan perfüzyon solüsyonları, reperfüzyon öncesi aynı dozda ve aynı yolla kullanılarak, yumuşak dokular ve cilt sütüre edildi ve sağ alt ekstremite bir hafta reperfüzyona bırakıldı. Tüm gruplarda reperfüzyon süresinin ardından, histolojik incelemeler için soleus kası ve akciğer örnekleri alındı. Histolojik incelemede, dokular hematoksilen-eosin boyasıyla boyanıp ışık mikroskobunda değerlendirildi. Belirlenen parametreler için histolojik skorlamalar yapıldı. Sonuçlar, istatistiksel olarak değerlendirildiğinde; 1. gruplarda bulunan ile 2. gruplarda bulunan kontrol grupları ile perfüzyon solüsyonlarının uygulandığı gruplar arasında ileri derecede farklılık mevcuttu. Bu çalışmanın sonucu; iskemik olan dokunun intravasküler yolla reperfüzyon öncesi, antioksidan özelliği olan solüsyonlarla perfüzyonunun yapılması iskemi/reperfüzyon hasarını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Kıvanç, Ö. İnvestigating of ischemia/reperfusion injury, reperfusion with %25 Mannitol, Human Albumin and Euro Collins solutions during extremity ischemia. Eskisehir Osmangazi University Plastic, Aesthethic and Reconstructive Surgery Department. Expertise Thesis. Eskisehir,2011. 56 Sprague Dawley female rats were randomly divided into eight equal groups (n=7). All groups were classified by their reperfussion times. Four groups were named as `1. groups? and four groups were named as `2. groups?. After disection of right inguinal region at all subjects of the experiment; femoral artery was clamped and ischemia was performed at 4 hours. After ischemic period, right femoral artery was canuled with 39 gauge ensulin syringe. İn control groups, only ischemia and reperfusion was done. İn M1 and M2 groups, at the dose of 3 mg/kg %25 mannitol solution, in HA1 and HA2 groups at the volume of 0.5 cc Human Albumin solution and in EC1 and EC2 groups at the volume of 0.5 cc Euro Collins Solution was used as reperfusion solutions to perfuse ischemic right lower extremity before reperfussion period begans. At 1. groups, 4 hour reperfusion was done. At 2. groups, after perfusing ischemic extremity with the perfusion solutions used as the same as 1. group; soft tissues and skin was sutured and one week reperfusion was done. After reperfusion period ended in all groups, soleus muscle biopsies from right extremity and lung biopsies were taken for histological reserch. Samples were stained with hematoksilen-eosin and examined by light microscopy and scored according to the parameters described before. Results were analysed statistically and comparing control groups with the groups at which perfusion solutions was used; the results were statistically meaningful. As a result, regardig to our study; before reperfusion, perfusing ischemic tissue by its own artery with the solutions which have antioxidant properties, reduces ischemia/reperfusion injury.