Obstrüktif uyku apne sendromu şiddeti ile sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları arasındaki ilişki
Relatıonshıp between level of ouas and right ventrıcul systolıc - dıastolıc functıon
- Tez No: 297463
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA İTİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: obstrüktif uyku apne sendromu, transtorasik ekokardiyografi, pulmoner arter basıncı, sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları, Obstructive sleep apnea syndrome, transthoracic echocardiography, pulmonary artery pressure, right ventricular systolic and diastolic dysfunction
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızda OUAS tanısı almış hastalarda, hastalığın AHİ'ne göre tayin edilen şiddeti ile sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları arasındaki ilişki araştırıldı.Yöntem: Mart 2009 ile Eylül 2010 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Uyku Merkezi'ne yönlendirilen hastalar arasından; OUAS tanısı alan 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar demografik bilgilerini içeren standart bir anket formu doldurdu. Genel sistem fizik muayenesine ek olarak, ağırlık ve boy ölçümü yapılan tüm hastalara TTE uygulandı.Bulgular: Hastaların %20'si hafif OUAS, %18'i orta OUAS ve %62'si ciddi OUAS olarak değerlendirildi. Çalışmamızda, diyastolik disfonksiyonu gösteren E/A değerinin hafif gruptan ciddi gruba doğru azaldığı görüldü. Sağ ventrikülün hem sistolik hem de diyastolik disfonksiyonunu gösteren Tei indeks ortalamasının ise hafif gruptan ciddi OUAS grubuna doğru gidildikçe arttığı saptandı.Sonuç: Çalışmamızda, OUAS'da hastalığın şiddeti arttıkça sağ ventrikül sistolik ve/veya diyastolik fonksiyonlarında bozulma olduğu görüldü. OUAS kardiyak açıdan risk oluşturmakta ve TTE hastalığın kardiyak parametreler üzerine etkilerini değerlendirmede yararlı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, patients who have been diagnosed OUAS illness searched according to nominated illness of AHI magnitude relations between right ventricul systolic and diastolic disfunctions.Method: Between the March 2009 and September 2010 patients were guided the sleep centre of the Dokuz Eylül Univesity. 50 OUAS diagnosed patients participated in this study. The participants were informed about the study the experimental procedure and included form of demographical information about patients. General system physical consultation (check up-phiscal examination), weight and height measurement were made and TTE were implemented.Results: It was evaluated that 20% of patients minor OUAS, 18% of patients middle OUAS, and 62% of patients critical OUAS. In this study, according to the E/A value were showed that diastolic dysfunctions it was decreased in minor group of patient to the critical group of patient. The index avarage which shows both systolic and diastolic dysfunctions in right ventricul, it was increased towards the slightly groups to the serious OUAS group.Conclusion: In this study, it was seen deformation in right ventricul systolic and/or diastolic dysfunctions when the severity of illness increased in OUAS. OUAS was established risk in cardiac angle. And the TTE were helpful in assesing the effects on cardiac parameters.