Bedensel engelli atıcılarda gövde stabilizasyonuna etki eden faktörlerin karşılaştırılması
The comparison of factors that effect trunk stabilization in disabled shooters
- Tez No: 297514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oturma Dengesi, Bedensel Engelli, Atıcı, Stabilizasyon, Sitting Balance, Disabled, Shooter, Stabilization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Akyüz, A. Bedensel Engelli Atıcılarda Gövde Stabilizasyonuna Etki Eden Faktörlerin Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Fizyoterapistliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2010. Bu çalışma bedensel engelli atıcılar ile sağlıklı atıcıların oturma dengelerini karşılaştırarak farklılıkları belirlemek ve farklı fonksiyonel sınıflarda yer alan bedensel engelli atıcıların dahil oldukları sınıflar ile oturma dengeleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya 15 bedensel engelli, 15 sağlıklı toplam 30 atıcı dahil edildi. Atıcılarda oturmada gövde dengesini değerlendirmek amacıyla modifiye fonksiyonel uzanma testi, bilateral uzanma testi ve lateral uzanma testi uygulandı. Testler gözler açık ve kapalı pozisyonda tekrarlandı. Ayrıca sporcuların gövde, üst ve alt ekstremite kas kuvvetleri, kassal endurans ve esneklikleri değerlendirildi. Sporcuların yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla Nottingham Health Profile (NHP) anketi kullanıldı. Değerlendirmeler sonucunda sağlıklı atıcıların bedensel engelli atıcılardan daha iyi sonuçlar aldığı belirlendi (p0.05). NHP' ye göre bedensel engelli sporcularda engele bağlı yaşam kalitesinde etkilenim olduğu ancak sporun psikolojik durumlarını olumlu etkilediği saptandı. Uygulanan testler bedensel engelli ve sağlıklı sporcularda ve bedensel engelli atıcıların farklı sınıflarında oturma dengeleri arasında fark olduğunu göstermiştir. Sonuçlar sınıflandırmacılara bir ön veri niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Akyüz, A., The Comparison of Factors That Effect Trunk Stabilization in Disabled Shooters, , Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master of Scisence Theses in Sports Physiotherapy, Ankara, 2010. This study was planned to determine the differences of sitting balance between disabled shooters and healthy shooters and to search the relation shooters classification numbers and their sitting balance between different classes. 30 shooters including 15 with disabled and 15 with healthy were included in this study. Modified functional reach test, bilateral reach test and lateral reach test were used to assess shooter?s trunk balance in sitting. Tests were repeated eyes open and closed. Also athletes? trunk, upper and lower extremities muscle strength, muscle endurance and flexibility were evaluated to determine the factors which effect the trunk balance. Nottingham Health Profile (NHP) questionnaire was used to assess the athletes? quality of life. By reason of assessments it was determined that healthy shooters get best reasons than disabled shooters (p0.05). It was determined that according to NHP disabled shooters quality of life was affected from the disability but sport does good affect on their psychology. The tests were showed differences between disabled and healthy shooters and differences between different classes of disabled shooters. These results must be thought as preliminary values for classifiers.