Merkezi köy süt sağım tesislerinin uygulanabilirliği
Possibility of applying central milking system in villages
- Tez No: 297646
- Danışmanlar: PROF. DR. POYRAZ ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: sağım sistemi, sağım tekniği, sağım performansı, süt analizi, central milking systems, milking routine, parlor performance, milk analyses
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, geleneksel yöntemlerle sağımların gerçekleştiği üç köyde kooperatif ve süt birliği çatısı altında merkezi köy sağım sisteminin kurulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, ineklerin kurulan sağım sisteminde sağımları yapılmadan önceki ve sonraki sağım tekniği uygulamaları ve enerji tüketimleri tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca, her iki dönemde elde edilen süt kalite değerleri de incelenmiştir.Araştırma, Trakya Bölgesini oluşturan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine ait Büyükdoğanca, Karamesutlu ve Ferhadanlı köylerinde yürütülmüştür.Sağım tekniği ve performansı ölçümleri için merkezi sağım sistemi kurulacak köylerde, işletmelerin tümü ziyaret edilerek sağım teknikleri, makine tipleri konularında bilgiler edinilmiş ve sağım uygulamaları kaydedilmiştir. Merkezi sağım sistemi kurulduktan sonra, sağımlar izlenmiş ve sistemin sürü yönetim programından sağım zamanları not edilmiştir. Çalışmada ayrıca, sağım sistemleri kurulmadan önce ve kurulduktan sonra sağılan sütlerin analizleri gerçekleştirilmiştir.Köylerde merkezi sağım sistemi kurulmadan önce ve kurulduktan sonra sağım performansı (Sağımın yapıldığı toplam kurulu güç, Sağım için harcanan toplam zaman ve işçilik) ölçüm sonuçlarında bariz farklılıklar gözlenmiştir.Köylerde sağım sistemi kurulduktan sonra ideal olan kuru sağım tekniği, dezenfeksiyon kullanımı, ilk sağım ve son sağım uygulamaları yapılmıştır.Süt analizleri ölçümleri sonuçlarına göre; somatik hücre sayısı ve toplam bakteri sayısı değerleri sağım sistemi kurulduktan sonra standartlarda öngörülen değerlerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research it was aimed that establishing central milking parlor under frame of village cooperatives. Milking routine, milking performance and analyzing of milk were determined before and after establishing central milking parlor.The research was held in Büyükdoğanca, Karamesutlu and Ferhadanlı which were belong to Edirne, Kırklareli and Tekirdağ provinces respectively in Trakya Region;Turkey.Milking performance and milking routines applications were obtained by observing milking facilities on farms individually. The same data after establishing the central milking systems were taken by herd management system and milking observing.Parlor performance values (power requirement, milking time and labors) were founded considerable different from before and after milking establishing the central milking systems.Appropriate milking routine (dry milking), pre and post milking applications were done after establishing the central milking systems.Desired somatic cell counts and alive bacteria counts results were obtained after establishing the central milking systems.