Bir kooperatif örneğinde süt sığırı işletmelerinin alternatif mekanizasyon olanaklarının irdelenmesi
Examination of alternative mechanization possibilities of dairy farms in a case of cooperative
  1. Tez No: 307514
  2. Yazar: ZEKİ OYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ BİLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal mekanizasyon, süt sığırcılığı, kooperatifçilik, Agricultural machinery, dairy farms, cooperatives
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada kooperatif model içinde örgütlü küçük ölçekli süt sığırcılığı işletmelerini, mekanizasyon konusunda kaynakları daha etkin kullanarak, ulusal ve uluslararası rekabete karşı güçlü ve sürdürülebilir işletmeler haline dönüştürebilmenin alternatif yolları irdelenmiştir.Çalışma, Aydın ili, Merkez ilçeye bağlı Işıklı köyünde kurulu, S.S. Işıklı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde yürütülmüştür. 86 işletmeden, yüz yüze görüşme yoluyla toplanan veriler analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.Yapılan analizlerle işletmelerin tarımsal yapısı, potansiyeli, mekanizasyon düzeyleri, tarımsal uygulamaları, sürdürülebilirliği tehdit eden eksik ve yanlışları; kısacası tüm sorunları tespit edilmiştir. Sorunlar sistematik bir düzene konularak çözüme yönelik stratejik hedefler ve hedeflere ulaşmak üzere faaliyetler belirlenmiştir. Faaliyetlerden hangilerinin uygulanacağına dair Kooperatif yetkili kurullarında kararlar oluşturulmuştur. Köy sağım merkezi, karma kabayem hazırlama ve paketleme tesisi, gübre yönetim ünitesi, sağım makinelerinin periyodik bakımlarının organizasyonu vs gibi bazı faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için gerekenlerin yapılmasına karar verilmiştir.Çalışmanın sonucunda, ?köy sağım merkezi?, ?çok ortaklı modern ahır?, ?karma kaba yem hazırlama ve paketleme tesisi?, ?az ortaklı (2-4 ortak) alet-makine edinme? ve ?sağım makinelerinin periyodik bakımlarının organizasyonu? konularında olumlu gelişmeler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Alternative ways of transforming small scale dairy farms to a stronger, more competitive (domestically and internationally) and to a sustainable businesses in a cooperative model, especially in using sources more efficiently for mechanization are examined in this study.The research is based on a cooperative located in Işıklı Village, Aydın, named ?S.S. Işıklı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi?. Data are collected from 86 farms by face to face discussion and they are analyzed and explicated.In the analysis made, the agricultural structure, potential, mechanization levels, agricultural applications, deficiencies and problems which threaten sustainability; shortly all problems are determined by the analysis. Strategic targets and the actions to reach these targets are determined by systematical classification of problems. Necessary decisions for which activities should be applied are taken by the cooperative authorized committees. It is decided to make the necessary actions for activities like village milking center, mixed coarse feed preparation and packaging, fertilizer management center, organization of periodical maintenance of milking equipment, etc.As a result, important improvements are obtained in ?village milking center?, ?mixed coarse feed preparation and packaging?, ?acquisition of tools and machines with a few (2-4) partners? and ?organization of periodical maintenance of milking machines?.