İstanbul ilinde tüketicilerin çeşitli fonksiyonel gıda ürünlerine olan yaklaşımları
Consumer?s approaches towardas different functional food products in Istanbul
  1. Tez No: 297657
  2. Yazar: HİCRAN EMİNE KOPUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. YASEMİN ORAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: fonksiyonel gıda, fonksiyonel gıda tüketimi, fonksiyonel gıdalara tüketici yaklaşımları, functional food, consumption of functional food, the approaches of the consumers towards functional food
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada İstanbul ilinde tüketicilerin fonksiyonel gıdalara olan yaklaşımları ile ailelerin sosyo-ekonomik özelliklerinin analizi amaçlanmıştır. İstanbul ilinde yaşayan 611 kişi ile yüz yüze anket çalışması yapılarak, fonksiyonel gıdalara olan yaklaşımları analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; tüketicilerin %73,2'si fonksiyonel gıda en az bir kez tükettiklerini, %10'u fonksiyonel gıda tüketmediklerini ve %16,9'u da tüketip tüketmediklerine dair fikre sahip olmadıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca yapılan çalışma sonucu çalışmada kullanılan fonksiyonel gıdalardan biri olan maden suyunu tüketicilerin % 37,2'si ara sıra kullandıklarını belirtmişlerdir ve yargılar incelendiğinde de tüketicilerin en yüksek kullanım sıklığına sahip oldukları ürünün, ?Maden suyu? olduğu görülmüştür. Bunun yanısıra katılımcıların,%50,7lik büyük bir kısmı fonksiyonel gıdaların besleyici değerine ilave olarak bir bireyin sağlığında, fiziksel performansında veya ruhsal durumunda olumlu etkiye sahip olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this paper, it is aimed to analyze the approaches of different consumers, living in the city of İstanbul, towards a variety of functional foods, the socio ? economic status of the families and their approaches to functional foods. Applying a face to face survey to 611 people living in İstanbul, their attitudes to functional foods were examined.According to the results of the research, 73, 2 % of the consumers noted that they have had functional foods at least once before. 10 % of them stated that they have never consumed any kind of functional foods and 16, 9 % of the participants expressed they had no idea about whether they had them or not. Also, as a result of the research, 37, 2 % the consumers stated that they have sometimes had the mineral water, one of the functional foods used in the study, and considering the judgments, it was observed that the mineral water had the highest consuming frequency. In addition to this, 50, 7 % of the participants stated that the functional foods were not only nutritional but they had also positive effects on an individual?s health, his / her physical performance and psychological status.