Engineering geological evaluation of the Aliağa Thermal Power plant ASH disposal site (Aliağa-İzmir-Turkey)
Aliağa Termik Santralın kül dökme sahasının mühendislik jeolojisi değerlendirmesi (Aliağa-İzmir-Türkiye)
  1. Tez No: 29788
  2. Yazar: AMER HATTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kül Boşaltma Sahası, Mühendislik Jeolojisi, Aliağa, Yeraltı Suyu, Orta Doğu Ege Çöküntüsü, Aliağa Termik Santralı, Jeomekanik sınıflama sistemi, Ash Disposal Site, Engineering Geology, Aliağa, Groundwater, Middle Eastern Aegean Depression, Aliağa Thermal Power Plant, Geomechanics Classification System
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz ALİA?A TERMİK SANTRALIN KÜL DÖKME SAHASININ MÜHEND İ SL İ K JEOLO J İ S İ DE?ERLEND İ RMES İ (ALİA?A-İZMİR-TÜRKİYE) 1 HATTAR, Amer Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vedat DOYURAN Eylül, 1993, 125 sayfa Bu tezle, 2*500 MW kapasiteli Aliağa Termik Santralından çıkan küllerin atılacak alanın uygunluğunun belirlemek için, temel kayaların üzerinde, spesifik standart bazında jeolojik ve mühendislik jeoloji parametrelerinin sınıflandırılması yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Aliağa kül dökme sahasının, mühendislik jeolojinin durumunu tahmin etmektir. Kül boşaltma alanındaki yüzeylenen kaya birimleri, Miyosen yaşlı; Samurlu formasyonu (bazalt), Zeytindağ formasyonu (kumtaşı, şeyi ve kireçtaşı ardalanması) ve Foça tüf ünden oluşur. Vadi yatağı ise Kuvaterner yamaç molozu ve alüvyon ile kaplanmıştır. Birimler bir birlerini uyumsuz olarak üsltemektir.Araştırma safhasında, dokuz adet sondaj kuyusu (toplam 128 metre) açılmıştır. Bu sondaj kuyularında standart penetrasyon testi, constant head testi ve packer testi yapılmıştır. Ayrıca, sondaj kuyularında, kuyularda ve pınarlarda günlük olarak yeraltı suyunu monitörleme programı uygulanmıştır. Arazi gözlemlerinden, sondaj kuyularından ve in-situ test sonuçlarından elde edilen jeolojik karakteristiklere dayanarak, mühendislik jeoloji değerlendirmesi yapılmıştır. Alan, az geçergen, az bozunmuş ile taze ve süreksizlikti kaya kütlelerinden oluşmaktadır. Jeomekanik sınıflama sistemine dayanarak, alanda bulunan kaya kütleleri uygun katagorisine girmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENGINEERING GEOLOGICAL EVALUATION OF THE ALİA?A THERMAL POWER PLANT ASH DISPOSAL SITE (ALİA?A-İZMİR-TURKEY) HATTAR, Amer M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Vedat DOYURAN September, 1993, 125 pages. In this study, the geological and engineering geological parameters of the foundation rocks are classified on a specific standard basis. This is achieved to determine the suitability of the ash disposing facilities of the 2*500 MW capacity Aliağa Thermal Power Plant. The purpose of this study is to assess the engineering geological conditions of the Aliağa ash disposal site area. At the ash disposal site, Samurlu formation (basalt), Zeytindağ formation (sandstone, shale and limestone alternation) and Foça tuff all of Miocene age dominate the lithology. The valley bed is covered by a Quaternary alluvial deposits. All of the units overly each other unconformably. mDuring the investigation stage, nine vertical boreholes were drilled totaling 128 m. In the boreholes, standard penetration test, constant head test and packer test were applied. In addition, groundwater monitoring program was executed on a daily basis, utilizing the boreholes, existing wells and springs at the site. Based on the engineering geological characteristics determined from the field observations, boreholes and in-situ test results, the engineering geological evaluation is performed. The site area can be described as slightly permeable, slightly weathered to fresh and jointed rock mass. Based on the Geomechanics Classification system, the foundation basement is rated as in between poor to good rock mass.