Okul öncesi öğretmenlerinde iş doyumu, meslektaş ilişkileri ve okul idaresi desteği arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Tekirdağ ili örneği
Interrelations among job satisfaction, colleague relationships and managerial support in early childhood teachers: The case of Tekirdağ
  1. Tez No: 297952
  2. Yazar: ŞÜKRAN ESER KABAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE FERDA BEDEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Meslektaş İlişkileri, İdareci Desteği, Okul Öncesi Öğretmen, Job Satisfaction, Colleague Connections, Administrative Support, Preschool Teacher
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Araştırma, okul öncesi öğretmenlerinde iş doyumu, meslektaş ilişkileri ve okul idaresi desteği arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2008?2009 öğretim yılı bahar döneminde Tekirdağ İli'nde (il merkezi, bazı merkez ilçe ve beldeler) görev yapmakta olan kadrolu ve sözleşmeli okul öncesi öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise anket formlarını dolduran 187 öğretmen oluşturmaktadır. Bu formların değerlendirilmesi sonucunda, katılımcıların 138'inin kadrolu veya sözleşmeli öğretmen, 49'unun ise usta öğretici olduğu saptanmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiş, analizler SPSS 15,0 ile yapılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler için sayı, yüzde, diğerleri için puanlara ilişkin aritmetik ortalama, S.Sapma gösterimi kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde iki grubun karşılaştırılması için Bağımsız t-test kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen temel bulgular şunlardır:?Öğretmenlerin yüzde altmış yedisinin orta düzeyde iş doyumuna sahip oldukları saptanmıştır.?Öğretmenlerin görev yaptıkları yer, medeni durumları, çocuk sayıları, yaşları, eğitim durumları ve öğrencilerinin yaş grupları, iş doyumu, meslektaş ilişkileri ve idareci desteği puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.?21 ve üzeri öğretmen ile birlikte çalışan öğretmenlerin, sözleşmeli öğretmenlerin, anasınıfı öğretmenlerinin diğer gruplardan meslektaş ilişkisi puanlarının anlamlı derecede yüksek olduğu ayrıca; uzman öğretmenlerin meslektaş ilişkisi ve iş doyumu puanlarının diğer gruplardan istatistiksel olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir.?İdareci desteği puanlarının anasınıfında çalışan öğretmenler tarafından daha yoğun olarak hissedildiği bulunmuştur.?Öğrenci sayısı 16 ve daha fazla olan öğretmenlerin iş doyumu puanları istatistiksel olarak anlamlıdır.?İdareci desteğinin iş doyumunu etkileyen en önemli bağımsız değişken olduğu iş doyumu üzerinde etkiye sahip olan ikinci değişkenin meslektaş ilişkileri değişkeni olduğu saptanmıştır.Araştırma sonunda saptanan sonuçlara yönelik olarak ilgili kurumlara, ailelere ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The survey has been prepared in order to scrutinize the relationship among the preschool teachers? job satisfaction, coleagues? connections between each other and administration support. Permanent and contractual pre-school teachers in the spring term of the academic year 2008-2009 in the Tekirdag province (city center, some central provinces and towns) has created the universe of the research. 187 teachers who filled in the questionaires has costituted the samples of the researchment. As a result of evaluating the questionaire forms, it was stabilized that 138 of the participants were perminant or contractual teachers and 49 of them were expert teachers.Data received in the study has been evaluated in the computerized environment and analysis has been done with SPSS 15,0. Number, persentage has been used for defining statistics and arithmetic average and standart deviation related to the points has been used for the others. Independent T. test has been used in order to compare two groups in analyzing the data indicating a normal distribution.Main findings from the research are as listed below:?It is determined that 67% of the teachers have an average level of job satisfaction?A meaningful relation has been found between where teachers work, their marital status, number of the children they have, their ages, education levels and their students? age groups, job satisfaction, colleague contacts and administrative support points.?It has been fixed that colleague relations points of the teachers? who work with more than 21 teachers, contractual teachers? and preschool teachers? are meaningfully higher than other groups; besides, expert teachers? colleague relation and job satisfaction points are statistically higher than other groups.?It has been discovered that administrative support is felt more intensive by preschool teachers.?Teachers who have 16 or more students have got statistically meaninful job satisfaction points.?It has been found that the administrative support is the most important independent changable factor and the second changeability which has an effect on job satisfaction is colleague relations changeability.Some suggestions have been submitted to the concerned associations, families and researchers regarding to the results found at the end of the study (Tekirdağ Sample).