Kur'an-ı Kerim'de güzel huylar
Good habits in the Holy Qur'an
  1. Tez No: 297968
  2. Yazar: ADEM KEMANECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH KESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, insan, güzel huylar, rol-model, The Holy Qur'an, human beings, positive habits, role model
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Temel kaynakları incelendiğinde, İslâm'ın genel yapısı itibariyle bir ahlâk nizamı ve koyduğu kurallar itibariyle de bir ahlâk disiplini olduğu görülür. ?Kur'an-ı Kerim'de Güzel Huylar? ismiyle incelediğimiz bu konu, bir müslümanın nasıl ahlâkî bir disipline sahip olması gerektiğini ayrıntılarıyla ele almaktadır.Müslümanların öncelikli olarak bütün kötü huylardan arınıp güzel huylarla mücehhez olmasını isteyen İslam, sadece insanın dünyevi hayatını şekillendirmekle kalmaz. O aynı zamanda yeryüzündeki bütün canlıların hayatıyla beraber onların insanla olan ilişkilerini belirler. İşte bu bağlamda ele aldığımız güzel huylar, dünya insanlık ailesi için rol-model bir müslüman tipini özlenen bütün meziyetlerle tasvir etmektedir. Bu bir bakıma yeryüzünde Yüce Allah'ın başlangıçta yaratmayı dilediği insanın tanımı mesabesindedir. Yapıp ettikleriyle anlam kazanan insanın varlığı bir bakıma güzel huylarla misyonunu murad-ı ilahîye göre tamamlamış olmaktadır. İşte bu çalışma insanın sahip olduğu güzel huylarla tanıtmayı amaçlamakta ve böylece dünya insanlık ailesine örnek bir insan tipi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
When primary Islamic sources is closely studied, it can be observed that Islam is an ethical system in theory and practice. This thesis which is entitled ?Good Habits in the Holy Qur'an? aims to study individual Muslim's ethical qualities as stated in the Holy Qur'an.Islam, requiring its followers to avoid bad habits and to be insistant on good ones, does not only form human individual's life but also designates relations of all beings.In this context good habits describe prototype of role model muslim individual for all humanity with positive features. In a sense, it provides a definition of perfect human being which Allah created at the beginning.The existence of human individual is being realised with good habits in accordance with divine will. This study aims to introduce human being with his / her good habits and thus presents an exemplar individual.