Şâtıbî'nin el-Muvâfakât'ında hadis ve sünnet anlayışı
Al-Sh?tib??s understanding of hadith and sunnah in al-Muv?faq?t
  1. Tez No: 297969
  2. Yazar: HARUN KARİPÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRZA TOKPUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Sünnet, Kitab, eş-Şatıbi, el-Muvafakat, Hadis ve Sünnet Anlayışı, Hadith, Sunnah, The Book (Qur?an), al-Shatibi, al-Muvafaqat, the understanding of Hadith and Sunnah
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, Endülüs'ün meşhur alimlerinden Ebu İshak eş-Şatıbi'nin (ö. 790/1388) ?el-Muvafakat? çerçevesinde hadis ve sünnet anlayışını tespit amacıyla hazırlanmıştır.Çalışma, bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, çalışmanın konusu, amacı, önemi, yöntemi ve kaynaklarından bahsedilmiştir.Birinci Bölüm'de, eş-Şatıbi'nin hadis ve sünnet anlayışına büyük etkisi sebebiyle, onun içinde yetişmiş olduğu Endülüs, tarihi arka planıyla tanıtılmıştır.İkinci Bölüm'de, yine eş-Şatıbi'nin düşünce sistemini oluşturan temel unsurları daha iyi anlayabilmek için, onun hayatı, hocaları, talebeleri, eserleri ve ilmi şahsiyeti incelenmiştir.Üçüncü Bölüm, eş-Şatıbi'nin hadis ve sünnet anlayışını oluşturan temel kavram ve unsurlara ayrılarak, bu konudaki fikirleri sistematik ve bütüncül olarak sunulmaya çalışılmıştır.Dördüncü Bölüm'de, eş-Şatıbi'nin hadis ve sünnet anlayışında önemli bir yeri olan sünnetin Kitab'la ilişkisi incelenmiştir. Sonuç kısmında ise, araştırma ile ulaşılan bilgilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis has been carried out in order to examine Ebu Ishak al-Shatibi (d. 790/1338), who was one of the prominent scholars of Andalusia, and his view of hadith and sunnah in his famous work, al-Muvafaqat.The study consists of an introduction and four chapters. In the introduction, the topic, goal, significance, method, and sources of the thesis have been explained.In Chapter One, along with its historical background, the city of Andalusia, where al-Shatibî had raised, has been introduced since it had a great impact on al-Shatibi?s understanding of hadith and sunnah.In Chapter Two, al-Shatibi?s life, masters, pupils, writings, and scholarly personality have been analyzed in order to have a better understanding of the basic components that constructed al-Shatibi?s system of thought.Divided into the foundational notions and elements that formed his understanding, in Chapter Three, al-Shatibi?s view of hadith and sunnah has been presented in a systematic and comprehensive way.In Chapter Four, the relation of the sunnah to the Qur?an, which plays an essential role in al-Shatibi?s perspective of hadith and sunnah, has been examined. In the conclusion, the facts gathered in this study have been given.