Truva Tarihi Milli Parkı, Kaz Dağı Milli Parkı ve Spil Dağı Milli Parkı ziyaretçilerinin Türkiye'de milli park kavramı ve eğitimi üzerine görüşlerinin değerlendirilmesi
The points of wiew of the visitors about the concept of 'national park? and 'national park education? related to Historical Park of Troy, National Park of Kazdağı and National Park of Mount Spil
- Tez No: 297992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Milli Park, Milli Park Eğitimi, Ziyaretçi, Truva, Spil ve Kazdağı Milli Parkları, National Park, education of National Park, visitors, Historical National Park of Troy, National Park of Kazdağı, National Park of Mount Spil
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada ?Truva Tarihi Milli Parkı, Kaz Dağı Milli Parkı ve Spil Dağı Milli Parkı ziyaretçilerinin Türkiye'de milli park kavramı ve eğitimi üzerine görüşlerinin değerlendirilmesi? amaçlanmıştır.Mekansal farklılıkları bulunan alanların korunması için milli park ve milli park statüsünde alanlar tesis edilmektedir. Böylece mekansal farklılıklar koruma altına alınarak hem bu alanların nitelikleriyle gelecek nesillere aktarılması, hem de sürdürülebilir kullanım ilkeleri çerçevesinde ziyarete açılması hedeflenmektedir. Toplumun tüm kesimlerini milli parkların niteliklerinden (doğal, tarihi ve kültürel) hareketle bilgilendirmek, bilinçlendirmek, olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri sağlamak ve çevresel sorunların çözümüne fertlerin aktif katılımlarını sağlamak çevre eğitiminin temel hedefleri arasındadır.Çanakkale İli sınırları içinde yer alan Truva Tarihi Milli Parkı, Balıkesir İli sınırları dahilinde yer alan Kazdağı Milli Parkı ve Manisa İli sınırları içinde yer alan Spil Dağı Milli Parkı ziyaretçilerinin görüşleri; Türkiye'de ?Milli Park? kavramının nasıl algılandığı ve ?milli park eğitimi? konusunda veri sağlamaktadır. Bu araştırma; ülkemizde yer alan üç önemli ve ziyaretçisi fazla olan Truva Tarihi Milli Parkı, Kazdağı Milli Parkı ve Spil Dağı Milli Parkı ziyaretçilerinden (yerli) hareketle ülkemizde ?milli park? kavramına ve ?milli park eğitimine? ilişkin park ziyaretçilerinin görüşlerinin ortaya konulması ve milli park kavramının algılanması, milli park eğitimi konusunda nerede bulunduğumuzu tespit etmeyi amaçlamaktadır.Araştırma kapsamında 750 ziyaretçi (yerli) ile görüşülmüş ve bu ziyaretçilere anket yöntemi uygulanmış ve mülakatlar yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paketi ile analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda milli park ziyaretçilerinin Milli Park kavramı konusunda gerekli bilinç, tutum ve davranışa sahip olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, ?it has been intented to assess that ?the points of wiew of the visitors about the concept of `National park? and `National Park Education? related to Historical Park of Troy, National Park of Kazdağı and National Park of Mount Spil?.Special areas called ?National Park? or special like a national park are allocated to the areas that have geographical differences in order to preserve them. In this way, it is aimed to pass these areas to the next generation with their features and make them be visited within some continuous usage principles by preserving these areas. To make people be familiar, conscious and to make positive and permanent behaviour changes and also to make them take parts in solving environmental issues by the help of the features of national parks(natural, historical and cultural) are among the main targets of the education of environment.The points of view of the visitors who have visited Historical National Park of Troy in the Province of Çanakkale, National Park of Kazdağı in the Provincies of Çanakkale and Balıkesir and National Park of Mount Spil in the Province of Manisa provide many data about how the consept of National Park and National Park education are perceived in Turkey. This research aims to determine our development related to declaring the points of views of visitors of the parks and perception of the consept of National Park and National Park education by the help of National Park of Mount Spil, National Park of Kazdağı, and Historical National Park of Troy which are three main tourist attractions.During the research, 750 visitors (native) have been interviewed, questionnaire method has been applied and negotiations have been held. Data collected have been analyzed with SPSS and interpreted. At the end of the research it has been proved that the visitors of national park do not have the necessary conscious, approaches and behaviours.