Kadın öğretmenlerin kariyer engellerini algılamalarına göre kararlara katılım düzeyleri
The level of women teachers? participation in decision making according to perception of barriers they meet in their careers
- Tez No: 298030
- Danışmanlar: PROF. DR. R. CENGİZ AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadın Öğretmenler, Kariyer, Kararlara Katılma, Social Gender, Women Teachers, Career, Decision Making Participation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı; kadın öğretmenlerin kariyerlerindeki engelleri algılamalarına göre okullarda kararlara katılım düzeylerini belirlemektir. Bu temel amaç çerçevesinde, kadın öğretmenlerin okullarda alınan kararlara katılım düzeyleri, kariyer engellerini ve iş yaşamındaki yerlerini algılama düzeyleri araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, kadın öğretmenlerin okullarda alınan kararlara katılım düzeyleri, kariyer engellerini ve iş yaşamındaki yerlerini algılama düzeyleri ile kararlara katılım düzeyleri arasında ilişki olup olmadığı belirlenmiştir. Medeni durum, kıdem, eğitim durumu ve çocuk sayısı değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir.Bu araştırmanın çalışma evrenini, 2010-2011 eğitim öğretim yılında Kırşehir İli Merkez İlçe sınırları içinde bulunan kadın öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 255 kadın öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket, araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek, yapılan araştırmalar taranarak ve uzman görüşleri alınarak geliştirilmiştir.Araştırma sonucuna göre; kadın öğretmenlerin kariyer engellerini algılama düzeyleri orta düzeydedir. İş yaşamındaki yerini algılama düzeyleri ise olumlu düzeydedir. Kadın öğretmenlerin okullarda kararlara katılım düzeyleri ile kariyer engellerini algılama düzeyleri incelendiğinde; eğitim programlarının yönetimi, öğrenci kaynaklarının yönetimi ve parasal kaynakların yönetimi ile ilgili alınan kararlara katılım düzeyleri ile kariyer engellerini algılama düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Öğretmenlerin tüm karar gruplarına katılım düzeyleri ile iş yaşamındaki yerini algılama düzeyleri arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Sonuç olarak; kadın öğretmenlerin kariyer yapmada birtakım etkenleri engel olarak görmesi ve iş yaşamında yerini algılama düzeyi, yönetim sürecinin en önemli boyutu olankararlara katılım aşamasını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the level of women teachers participation in decision making according to perception of barriers they meet in their careers. Within the context of this main aim, the levels of women teachers participation in decision making at schools, the levels of their perception of career barriers and their place in teaching career have been researched. According to the results of the research, the fact that if there was a relation between the level of women teachers participation in decision making at schools and the levels of their perception of career barriers and their place in teaching career or not was found out. The fact that these levels differ depending on the marital status, length of service and the number of kids they have or not have been examined.The scope of this research consists of women teachers who were in the city centre of Kırsehir in 2010-2011 education period. The research sample consists of 255 women teachers chosen randomly. The survey used as data gathering tool in the study was developed by the researcher by studying the related references, scanning previously madestudies and quoting expert views.According to the result of the research, the perception of women teachers in career barriers is on moderate level. On the other hand, their levels of perception of their place in teaching career is on the positive level. When the levels of women teachers participation in decision making and their levels of perception of career barriers were examined in terms of sub-groups a significant relation was observed between the levels of participation in decision making on the management of education programs, pupils? resources, and financial resources and the levels of their perception of career barriers. A significant relation was observed between the level of perception of teaching career and the sub-dimensions of level of participation in decision making.As a result, the fact that women teachers consider some factors as barriers to career making and the level of their perception of their own places in teaching career affect the level of decision making which is the most important dimension of management process.