Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlerin şahsi tasarrufları
Personal savings of the prophets in the Qur'an
  1. Tez No: 298059
  2. Yazar: EMİNE LEMAN USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH KESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, peygamber, tasarruf, Qur?an, prophet, savings
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yüce Allah, insanların hayatlarını kendi rızası istikametinde idame ettirebilmesi içinaracı konumunda peygamberler göndermistir. Onlardan Allah'ın emrini tebyin baglamındatezahür eden söz ve fiillerinin yanı sıra beserî özelliklerine baglı tasarruflar da suduretmistir. Yüce Allah nebevî misyonları sebebiyle onların sergiledikleri bu sahsi tasarruflarıda kontrol altında tutmus ve gerektigi zaman ilahi müdahalede bulunmustur. Bu sebeplepeygamberlerin gerçeklestirdikleri sahsi tasarrufları, örnekligi açısından insanlar içinbaglayıcılık tasımıstır.Hz. Peygamber'in ve önceki peygamberlerin beserî yönleriyle sarf ettikleri bu tür sözve fiillerini inceledigimiz ?Kur'ân-ı Kerîm'de Peygamberlerin Sahsi Tasarrufları? adındakiçalısmamız bir giris ve üç bölümden olusmaktadır.Birinci bölümde peygamberlerin vahyi teblig ve beyan için söyledikleri sözler veyaptıkları fiiller dısında beserî bilgi, düsünce ve tecrübelerle sarf ettikleri sahsi tasarruflarıoldugunu belirttik. Onların bütün söz ve fiillerini nebevî ve beserî özellikte olmalarına göreaçıklayarak sahsi tasarrufların sınırını ve baglayıcılıgını gösterdik.kinci bölümde Kur'ân-ı Kerîm'de geçen peygamberlerin sözlü tasarruflarını ilahimüdahaleye muhatap olup olmamasına, eger muhatap olmussa bu baglamda sözünsonrasında ya da o esnada Yüce Allah'ın yardımı ile tasarrufun tamamlanmasına veyaondan vazgeçilmesine göre tasnife tabi tuttuk. Bu baslıklar altında yer alan her birpeygamber tasarrufunu, sahih bilgiler ısıgında ve israili haberlerden bertaraf tutan birsekilde anlatarak günümüze bakan yönüyle bir takım çıkarımlarda bulunmaya çalıstık.Üçüncü bölümde peygamberlerin fiili tasarruflarını aynı tasnife tabi tutarak ve aynıkıstaslara dikkat ederek inceledik ve tarihten günümüze ayna tutan bu davranısörneklerinin hayatımıza yön vermesi için kendimizle bagdasık bazı yorumlar yaptık.Sonuç bölümünde ise ele aldıgımız konu ile ilgili olarak kısa bir degerlendirmedebulunduk.
Özet (Çeviri)
Allah has sent prophets as middleman to sustain the lives of people in line with theirown consent. There are their savings as a result of human characteristics in addition tothere are the words and actions that occur to explain the order of Allah from them. Allahhas controlled their personal savings because of their prophetic missions. Therefore, thepersonal savings of the prophets has been binding as a model for people.We examined words and actions of Prophet Muhammed and the prophets before himin our study called ?Personal Savings of the Prophets in the Qur?an?. Our study consists ofan introduction and three chapters.In the first chapter, we specified that contituted the personal savings occuring withhuman knowledge and ideas and experiences other than words and actions of prophetoccuring to notify and explain the revelation. We explained their all words and actionsaccording to property they are human characteristics and prophet characteristics. Weshowed scope and the binding of their personal savings.In the second chapter, we classified verbally savings of the prophets in the Qur?anaccording to divine intervention and not, according to completion of the savings orabandonmennt from them with the help of Allah if saving have divine intervention. Weexplained the savings in these headings with correct information and not using the Israelinews, we tried to conclude up to-date.In the third chapter, we examined actual savings of the prophets by the sameclassification and paying attention to the same rules. We presented some comments todetermine the direction to our lives of this behavior models that guides since the day.In the conclusion, we commented subject briefly.