Yerel seçimlerde seçmenlerin oy verme kararlarında etkili olan siyasal faktörlere ilişkin bir araştırma: Ankara örneği
A research on political factors affecting voters' decision in local elections: A sample of Ankara
  1. Tez No: 298215
  2. Yazar: ESRA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Political Communication, local election, candidate image, party image, sources of information
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Yerel Seçimlerde Seçmenlerin Oy Verme Kararlarında Etkili Olan Siyasal Faktörlere İlişkin Bir Araştırma: Ankara Örneği.? adlı bu araştırma parti imajı, aday imajı ve bilgilenme kaynaklarının seçmenlerin tercihleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ankara'da Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak ve Yenimahalle ilçelerinden seçilen üçer mahallede tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 546 kişi araştırma kapsamına alınmıştır.Araştırma verilerinin toplanmasında, yüz yüze görüşme yoluyla anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anket formu ?seçmenlere ilişkin demografik bilgiler?, ? seçmenlerin aday imajına yönelik görüşleri? , ?seçmenlerin parti imajına yönelik görüşleri? ve ?seçmenlerin bilgilenme kaynaklarına yönelik görüşleri? bölümlerinden oluşmaktadır. Likert tipi cümlelerle verilen yanıtlar puanlanmış, faktör analizi yapılarak faktör yük değeri 0.30'un altında olan cümleler hesaplamalara dahil edilmemiştir. Anket formunun güvenirlini test etmek için iç tutarlılık katsayısı Cronbach Alpha? hesaplanmıştır. Araştırmada seçmenlerin aday imajına yönelik görüşleri, parti imajına yönelik görüşleri ve bilgilenme kaynaklarına yönelik görüşlerine ilişkin olarak cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine bağlı farklılıkların belirlenmesi için t-testi uygulanmıştır. Araştırmada ayrıca cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, ilçe ve siyasal görüş değişkenlerine bağlı farklılıkları belirlenmesi için Tek Yönlü Anova yapılmış, farklılığın hangi gruplardan kaynakladığı ise Tukey testi ile ortaya konmuştur.Demografik bulgular incelendiğinde seçmenlerin %51,3'ü kadın, %48,7'si erkektir. Araştırma kapsamına alınan seçmenlerin %41.2'si 30 yaş ve altı, %23.1'i 31-39 yaş arasında, %18.1'i 40-49 yaş arasında ve %17,6'sı 50 yaş ve üzerindedir. Seçmenlerin %8,1'i ilkokul, %9.9'u ortaokul, %43.4'ü lise, %28.2'si üniversite ve %4'ü lisansüstü eğitim almış olduğu görülmektedir. Seçmenlerin % 3.1'i okur-yazar değilken %3.3'ü okul eğitimi almadıklarını sadece okur-yazar olduklarını bildirmişlerdir. Araştırmaya katılan seçmenlerin %16.8'i gelir düzeylerini yeterli, %61'i yetersiz bulunurken %22.2'si bu konuda kararsız olduklarını belirtmişlerdir. Seçmenlerin %11.2'si Altındağ, %29.9 Çankaya, %22.5'i Keçiören, %15.8'i Mamak, %20.7'i Yenimahalle ilçelerinde ikamet etmektedir. Siyasal görüşle ilgili bulgular değerlendirildiğinde seçmenlerin %3.7'sinin liberal, %4.4'nün demokrat, %6.4'nün laik, %15.2'sinin milliyetçi, %4.9'nun sosyalist, %3.7'sinin İslamcı, %29.7'sinin dindar oldukları ve %32.2'sinin ise siyasal bir görüşleri olmadığını belirttikleri görülmektedir.Araştırma sonuçları, seçmenlerin aday imajı, parti imajı, ve bilgilenme kaynakları konusundaki görüşlerinin; medeni durum, eğitim durumu, yaşadıkları ilçe ve siyasal görüş değişkenlerine göre istatistik açıdan (p ? 0.05) düzeyinde anlamlı farklılık gösterdiğini, yaş değişkenine bağlı faklılığın sadece bilgilenme kaynakları açısından anlamlı olduğunu, cinsiyet değişkenine bağlı farklılığın ise her üç boyut açısından da anlamlı olmadığını (p ? 0.05) ortaya koymuştur.Seçmenlerin oy verme kararı açısından yerel seçimlerde aday imajı, parti imajı ve bilgilenme kaynaklarına yönelik ortalama puanları karşılaştırıldığında aday imajı puanının ( :3,38), parti imajı ( :3,35) ve bilgilenme kaynakları ( :3,26) puanlarından daha yüksek olduğu, ancak istatistik açıdan önemli bir farklılık saptanmadığı belirlenmiştir.Pearson Korelasyon analizi sonuçlar ?aday imajı? ile parti imajı ve bilgilenme kaynakları; ?parti imajı? ile aday imajı ve bilgilenme kaynakları; ?bilgilenme kaynakları ile aday imajı ve parti imajı arasında pozitif yönlü ve istatistik olarak önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimler: Siyasal iletişim, yerel seçim, aday imajı, parti imajı, bilgilenme kaynakları.
Özet (Çeviri)
This research titled ?A Research on Political Factors Affecting Voters? Decision in Local Elections: A Sample of Ankara? have been made for the purpose of investigating effects of image of parties and candidates and sources of information. 546 people chosen by using random sampling method in three vicinity in the district of Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak and Yenimahalle in Ankara included within the scope of the research.In the gathering of the research data was used face to face interview technique. The questionnaire form consisting of ?demographic information? about voters?, ?voters? views about candidate image?, ?voters? views about party image? and ?voters? views about sources of information?. Answers given to sentences typed Likert were scored, applied factor analysis and items with factor loadings less than 0.30 were deleted. In order to test reliability of questionnaire were calculated ?Cronbach Alpha? as inner consistency of coefficient.In this research, the t-test was performed for determining the differences dependent on gender and marital status variables between the voters opinions about party image, candidate image and sources of information. Moreover, One Way Anova was applied to determining the differences dependent on age, education status, district and political opinion variables between the voters? opinions about party image, candidate image and sources of information. In order to indicate differences between groups depending on Anavo, the Tukey test was carried out.According to demographic data analysis, ıt was found that 51.3% of voters were female and 48.7% of them were male. 41,2% of voters were 30 years old and younger than, 23.1% of them were between 31-39 years old, 18.1% of them between 40-49 years old and 17.6% of them were 50 years old or older than this. Research findings showed that 8.1% of voters were graduated from elementary school, 9.9% of them from secondary school, 43.4% of them from high school, 28.2% of them from university and 4% of them master degree. Voters have been declared that 3.1% of voters were illiterate and 3.3% of voters were not taken education but literate. Voters participated in the research have been declared that 16,8% of voters? income level were enough, 61% not enough, 22.2% were uncertain. Voters live in different towns in the manner that 11.2% in Altındağ, 29.9% in Çankaya, 22.5% in Keçiören, 15.8% in Mamak and 20.7% in Yenimahalle. When findings about political views were evaluated voters specified that 3.7% of them were liberal, 4.4% of them were democrat, 6.4% of them were secular, 15.2% of them were nationalist, 4.9% of them were socialist, 3.7% of them were Islamist, 29.7% of them were religious and 32.2% of them had no political views.The results of reaserch showed that voters opinions about party image, candidate image and sources of information were positive and statistically significant (p ? 0.05) according to marital status, education status, district and political opinion. Age variable was only significant on sources of information. Gender variable was not significant (p ? 0.05) on party image, candidate image and sources of information.In terms of voting decision of voters, when candidate image on local elections, party image and average scores intended on sources of information compared, candidate image scores (x:3,38) is higher than party image (x:3,35) and sources of information (x:3,26); but statistically big differences are not determined.Pearson Correlation analysis results shows that there is an important relation positively oriented and statistically between ?candidate image? with party image and sources of information; ?party image? with candidate image and sources of information; ?sources of information? with candidate image and party image.