Yeni iletişim teknolojileri, sanal kamusallıklar ve toplumsal cinsiyet: Facebook'ta genç kadınların kimlik inşa süreçleri
New communication technologies, virtual publicness and gender: Young women's identity construction processes on Facebook
- Tez No: 298214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni İletişim Teknolojileri, Sosyal Ağ Siteleri, Toplumsal Cinsiyet, Sanal Kamusallıklar, Genç Kadın Kimliği, New Communication Technologies, Social Networking Sites, gender, Virtual Publicness, The İdentity Of A Young Woman
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yeni bir kültürel alan ve kamusal eylem biçimleri sunan yeni iletişim teknolojilerden internet toplumsal yapıya yeni formasyonlar kazandırmaktadır. Bu yönüyle internetin var olan toplumsal etkisi gençlik, kimlik, toplumsal cinsiyet gibi konular üzerinde de görülmektedir. Gençler etkileşim içinde sohbet, fikir alışverişinde bulunma, sohbet, kendilerine yeni alanlar yaratma amaçlı olarak teknolojiyi en yoğun kullanan toplumsal kategoriyi oluşturmaktadır. Bu süreçte sanal kamusallıkların var olduğu bu alanlarda kimlik oluşumunun bir parçası haline gelmektedir. İnternet ve sanal kamusallıklar üzerinden etkileşim gençliğim kimlik oluşturma sürecinde yeni bir sorunsal olarak tartışmalara neden olmaktadır. Anonimlik ve özgürleşme dereceleri içinde kimlik bu süreçte yeniden ve yeniden inşa edilmektedir. Özellikle internetin hem yeni bir kültürel mekan, özgürlük alanı hem de ekonomik bir pazar olarak ortaya çıkması, birtakım yeni küresel değerlerin, kültürel biçemlerin hızlı bir şekilde dolaşıma sokularak oldukça heterojen, melez kimliklerin kurgulanmasına olanak vermektedir.Bu doğrultuda çalışmanın amacı, yeni iletişim teknolojilerinin geleneksel medyadan ne kadar farklılaştığı ve ne yönleriyle benzeştiği incelenerek, genç kadınların toplumsal cinsiyete dair ne gibi anlamlar ürettiğini, sanal ortamda nasıl var olduklarını ve kimlik performanslarını irdelemektir. Çalışmada önce kullanılan ana kavramlar hakkında irdelenerek kuramsal çerçeve oluşturulduktan sonra internet ortamında toplumsal cinsiyete dair üretilen kimlikleri analiz etmek üzere son yıllarda geniş kullanıcı kitlesine ulaşan Facebook sitesinde kamusallık özelliği taşıyan gruplar taranarak seçilen gruplar söylem analizi yöntemiyle genç kadın kimliği bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Internet brings a new cultural space and public forms of action, the new communication technologies, and a new pattern of social structure. This aspect of the social impact of the Internet have youth, identity, gender issues, such as seen on. Interact with young people in the chat, exchange ideas, chat with them for the purpose of creating new areas of technology that uses the social category that is most intense. . In this process, there is a virtual nationalized in these areas becomes part of identity formation. Interaction over the Internet and virtual nationalized youth identity as a problematic process of creating a new cause controversy. Degrees of freedom in anonymity and identity are constructed in this process again and again. In particular the Internet and a new cultural space, a space of freedom as well as the emergence of a market economy, a number of new cultural formats quickly inserted into the circulation of individuals of gender is very heterogeneous, hybrid identities allows editting.The purpose of this study was to respect how much differ from traditional media and new communication technologies by examining how young women resemble aspects of gender and social identity-making is to examine what meanings are produced. Before the main concepts used in the study examined the theoretical framework established, then produced on the internet of gender identities in order to analyze the large mass of users in recent years, reaching the publicity feature of Facebook groups that site by scanning the selected groups were examined in the context of discourse analysis method, the identity of a young woman.