Hasankeyf kazılarında 2007-2009 yıllarında bulunan aydınlatma ve depolama işlevli sırlı seramik kaplar
Through the years 2007-2009 found Hasankeyf excavations lighting glazed ceramic vessels and storage function
- Tez No: 298229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞEN ÖZKUL FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hasankeyf, Kandil, Küp, Testi, Kavanoz, Hasankeyf, Oil Lamp, Cube, Jug
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Hasankeyf Orta Çağın önemli ticaret kentlerinden biridir. Son zamanlarda yapılan Orta Çağ kazıları sonucunda İslam seramiği üzerine önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak Orta Çağ depolama ve aydınlatma kaplarına yönelik çalışma bulunmamaktadır. Bu eksiğin giderilmesi düşüncesiyle ?Hasankeyf Kazılarında 2007-2009 Yıllarında Bulunan Aydınlatma ve Depolama İşlevli Sırlı Seramik Kaplar? başlıklı bu çalışmaya yönelerek, öncelikle arazi ve depo çalışmalarına başlanmıştır. Seramiklerin çizimi, katalog düzeni oluşturulup, ardından kütüphane çalışması yapılmıştır. Kataloga alınan 177 parçanın karşılaştırma ve değerlendirmesini yaparak, Türk İslam seramik sanatındaki yerlerini belirlemeye çalıştık.Bu çalışmada seramikler kapların işlevlerine göre gruplara ayrılmıştır. Kandil örnekleri 2 gruba ayrılmıştır. Bu çalışmada 24 adet kaidesiz, 18 adet kaideli kandil örneğimiz bulunmaktadır. Kandillerde tek renk sır tekniği kullanılmıştır. Yeşil, türkuaz, mor sırlı kandillerde bezeme görülmemektedir.Küp, testi, ibrik ve kavanoz gibi depolama kapları, 4 ayrı bölümde anlatılmıştır. Günlük yaşamda kullanılan bu kaplarda tek renk sır, sıraltı boyama, boya akıtma, kazıma teknikleri görülmektedir. Yeşil, şeffaf beyaz, türkuaz, kobalt mavisi ve mor sır kullanımı görülmektedir. Testi ve kavanoz örneklerinde bitkisel, yazı, geometrik süsleme çeşidi bulunmaktadır.Çalışmamızın diğer Orta Çağ merkezlerinin kandil ve depolama kapları çalışacak kimselere, tipoloji sayesinde karşılaştırma ve değerlendirme imkânı sağlamasını umut etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Hasankeyf is one of the major trading cities in Middle Ages. As a result of recent excavations of the medieval Islamic ceramics on the important work is done. However, there is no study of medieval storage containers and lighting. This idea of eliminating“Through the years 2007-2009 Hasankeyf Excavation Storage and Lighting Glazed Ceramic Vessels”by heading towards the title of this work, first started to work the land and warehouse. Ceramics, drawing, created the catalog layout, then the library was completed. Comparison and evaluation of the part 177 from the catalog by doing, trying to identify locations of the Turkish Islamic art of ceramics.In this study, pottery vessels are divided into groups according to their functions. Examples of an oil lamp is divided into 2 groups. 24 examples have foots but 18 oil lamps have no foot. Single-color glaze technique used in oil lamps. Green, turquoise, purple glazed decorative oil lamps are seen.Storage containers such as cubes, jurs, ewers, jars, potteries are described in 4 separate sections. These containers are used in daily life. One color glaze, underglaze painting, paint splashes, are scraping techniques. Green, transparent, white, turquoise, cobalt blue and purple are the use of glaze. Jur and jars are decorated with vegetable, text, geometric ornamentation types.Storage containers and oil lamps, those who work in the other study centers in the Middle Ages, thanks to the typology to provide the opportunity to compare and evaluate.