Sultan II. Osman'ın siyasi hayatı
Sultan II. Osman?s political life
- Tez No: 298230
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Genç Osman, Yedikule, Hotin, Veraset, Divan, Genç Osman, Yedikule, Hotin, Inheritance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sultan II. Osman dönemini ihtiva eden 1618-1622 yılları arasındaki siyasi olaylar incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Sultan II. Osman Dönemi'nden önceki yaklaşık yarım asırlık süreçten itibaren Osmanlı-Lehistan, Osmanlı-İtalya, Osmanlı-İran münasebetleri incelenmiş olup yapılan savaşlar ve antlaşmalar ele alınmıştır. Antlaşmaların değişen süreç içerisindeki halleri, devletlerin değişen politikaları değerlendirilmiştir. Sultan II. Osman'ın tahta çıkışındaki genel durum, tahta çıkışı, veraset sistemindeki değişiklik, padişahların evlenme geleneğinin bozulması, bu dönemde yaşanan doğal afetler, ekonomik sıkıntılar, kardeş katli uygulaması, denizcilik faaliyetleri gibi konular da konuda bütünlük sağlamak adına incelenmiştir. Yapılan araştırmalarda farklı kaynaklar ve kroniklerin kullanılmış olması, bilgileri karşılaştırarak en doğru yargıya ulaşabilmemizi kolaylaştırmıştır. Bunun yanı sıra Sultan II. Osman'ın Divanı incelenerek padişahların şiir yazma geleneğine uyarak Farisi mahlasıyla şiir yazan Genç Osman'ın şairlik yönü de incelenmiştir. Hotin Seferi için yapılan masraflar arşiv belgeleriyle ortaya konulmuş, bunun yanı sıra padişahın ölümünden sonra hazineye aktarılan eşyaları da yine arşiv belgeleriyle tespit edilmiştir.Çalışmamızın son bölümünde Osmanlı Tarihi'nde ilk ve son kez uygulanan padişahın tahtan indirilip, Yedikule'ye hapsedilip, hakaretler altında öldürülmesi olayı araştırılmıştır. Bu kapsamda bir çok eserde bir utanç nazariyesi olarak kabul edilip kaydedilmeyen bu olay, elde edilen farklı kaynaklarla günü gününe nakledilmeye çalışılmıştır. Bu bilgiler dahilinde 1618-1622 yılları arasındaki dört yıllık siyasi ve sosyal olaylar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, political events which consists of Sultan Osman II, the years 1618-1688 are tried to investigate. In this context, in Sultan Osman II period, Ottoman-Leh, Ottoman-Italy, Ottoman-Persia relationships were investigated and wars and treaties were studied, and also changing policies of states and forms of treaties in time are evaluated.This research studies the period of Sultan Osman II, his ascending the throne, spoiling the marriage tradition of sultans, natural disasters in this period, economical difficulties, applying to kill brothers and navigation facilities. In the researches done, different sources and chronicles were used, the information is compared so it is easy for us to reach the correct judgement. Also, the Divan (the big poem book) which was written by Sultan Osman II was investigated, and found that Genç Osman was also a poet and he wrote poems using the nickname of Farisi. The expenses in the Hotin journey and the objects which put into the state treasure were confirmed with the archive documents.In the last part of our study, the sultan?s first and last dethrone, his imprisonment into Yedikule, his killing in insult were investigated with archive documents. In this context, this event was very shameful and it wasn?t recorded in most documents, but it is narrated in different sources. By using the information we have, political and social events in four years 1618-1622 are investigated.