1929 krizi ve 2008 küresel ekonomik krizlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the 1929 crisis and global economic crisis of 2008
- Tez No: 298245
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TUBA ONGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Büyük Bunalım, Konut Kredisi, Deflasyon, Great Depression, Mortgage Credit, Deflation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
2007 yılında ABD konut kredisi piyasasında patlak veren paniğin, 2008 yılında derinleşerek küresel bir krize dönüşmesiyle başlayan 2008 Küresel Ekonomik Krizi, çıkış özellikleri nedeniyle birçok ekonomist tarafından, Büyük Bunalım'ın çıkış sürecine benzetilmiş ve 2008 Küresel Ekonomik Krizi'nin başlamasıyla birlikte ?yine 1930'lardaki gibi büyük bir bunalım yaşanır mı? sorusu gündeme getirilmiştir. Her iki de kriz çıkış süreci yönünden birbirine benzese de, krize karşı alınan önlemler bakımından ve her iki krizin ortaya çıkmış olduğu dönemlerin özellikleri itibarıyla önemli farklılıklar sözkonusudur.Her iki krizin sözkonusu benzerlikleri ve farklılıkları, yani Büyük Bunalım ve 2008 Küresel Ekonomik Krizi'nin karşılaştırmalı analizi, bu tez çalışmasının ana eksenini oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, her iki krizin de ortaya çıkış süreçlerinin, gelişiminin, derinleşmesinin detaylı olarak incelenmesi ve benzerlikleri ve farklılıklarıyla her iki krizin karşılaştırmalı analizinin incelenmesi amaçlanmıştır.2008 Küresel Ekonomik Krizi'ndeki birçok makroekonomik veri, Büyük Bunalım'daki makroekonomik verilerle benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte, her iki krizin de ABD kaynaklı olması ve ABD'de başladıktan sonra küresel bir kriz haline gelmesi, her iki krizden önce de; bankaların ve finansal kuruluşların tehlikeli finansal faaliyetler içerisine girmiş olmaları, yetersiz düzenleme ve denetleme sisteminin varlığı, ABD'de menkul kıymet arz faaliyetlerinin artmış olması ve bu nedenle de finans piyasalarında spekülatif bir balonun oluşmuş olması, başlıca önemli benzerliklerdir.Büyük Bunalım döneminin öncesinde, yatırımcıların borçlanarak hisse senedi piyasasında yatırım yapması şeklinde kendisini gösteren spekülatif faaliyetler, 2008 Küresel Ekonomik Krizi'nde konut kredilerine dayanarak çıkarılan türev ürünlerin, denetime tabi olmaksızın tüm sisteme yayılması şeklinde kendisini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
2008 Global Economic Crisis, which arose from the deepening of the panic that began in mortgage credit market in 2007 and attained a global magnitude, due to the characteristics of appearance, is likened to the Great Depression by many of the economists, and with the start of the 2008 Global Economic Crisis, the question ?Will the same depression be lived again that was experienced in the 1930?s?? was moved to top of the agenda. Even if both crisis are similar from the point of the appearance characteristics, they differ significantly in the precautions that were taken against them.Both Crisis have similarities and differences, and a comparative analysis of the Great Depression and the 2008 Global Economic Crisis, forms the major axis of this thesis. In this thesis, a detailed analysis of the process of the emergence, development and deepening of both Crisis, and a comparison of similarities and differences is aimed.Macroeconomic data related to the 2008 Global Economic Crisis resembles the data of the Great Depression. Moreover, since both crisis have originated in the USA, and then turned into a global crisis, involving a dangerous activity of banks and financial institutions before the outbreak of both crisis, existence of inadequate regulation and supervision, increasing supply of securitized assets in the USA, and hence, the occurence of a speculative boom form other similarities between two Crisis.Before the Great Depression period, the speculative actions that were caused by the investment of the investors to the stock market with borrowed money, shows itself in the 2008 Global Economic Crisis as a diffusion of the derivative products to the whole system that are deduced from mortgages without any inspection.