Dönüşümcü ve etkileşimci liderlik davranışları ile lidere duyulan güven arasındaki ilişkiler üzerine ampirik bir araştırma
An empirical research in the relations between transformational and transactional leadership behaviors as well as trust in leader
- Tez No: 298314
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER SAĞLAM ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Güven, Duygusal Güven, Etkileşimci Liderlik ve Alt Boyutları, Dönüşümcü Liderlik ve Alt Boyutları, Cognition Based Trust, Affect Based Trust
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmada; astın bir üst yöneticisinin sergilediği etkileşimci ve dönüşümcü liderlik tarzı ve alt boyutları algısıyla astın bir üst yöneticisine duyduğu bilişsel ve duygusal güven arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma, Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı'nda bilgisayar işletmeni, uzman, mühendis, şube müdürü ve daire başkanı unvanına sahip çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Toplam 329 çalışana anket uygulanmıştır. 329 anketten analize alınabilecek 293 anket araştırmanın veri setini oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 18.0 veri analizi programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu çalışmada istatistiksel analiz tekniklerinden Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon kullanılmıştır. Astın bir üst yöneticisinin sergilediği hem etkileşimci hem de dönüşümcü liderlik tarzı algısı düzeyi arttıkça astın bir üst yöneticisine duyduğu bilişsel ve duygusal güven düzeyi artmaktadır; ancak dönüşümcü liderlik tarzının hem bilişsel hem de duygusal güven üzerindeki etkisi etkileşimci liderlik tarzına göre çok daha fazladır. Yöneticinin dönüşümcü liderlik tarzının, astın bir üst yöneticisine duyduğu bilişsel ve duygusal güven boyutları üzerindeki olumlu etkileri yoluyla güvenin örgüte katkılarını artırmakta etkileşimci liderlik tarzından çok daha etkin olduğu saptaması yapılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relations between the perception of the subordinate in the transformational and transactional leadership styles and their sub-dimensions who the next level manager of the subordinate exhibits as well as the affect based and cognition based trust in the next level manager of the subordinate has been researched. The research has been implemented over the employees with the titles of computer operator, specialist, engineer, branch manager and head of department in the Central Organization of General Directorate of Forestry in Ministry of Environment and Forestry. Surveys have been conducted over 329 employees in total. 293 eligible surveys of 329 surveys in total have formed the data set of the research. Datas have been analyzed through SPSS 18.0 data analysis software. In this study, Pearson correlation analysis and simple linear regression of the statistical analysis techniques have been employed. The more the perception levels of the subordinate whose the next level manager exhibits both transactional and transformational leadership styles have increased, the more the levels of affect based and cognition based trust in the next level manager of the subordinate have increased; however, the effects of transformational leadership style on both the affect based and cognition based trust have been much higher than the effects of transactional lidership have. It can be determined that transformational leadership style is much more effective on increasing the contributions of trust to the organization through the positive effects of the leadership style of the manager on the affect based and cognition based trust in the next level manager of the subordinate than transactional leaderhip style is.