İshâk Çelebi Divanı'nda anlatıcı âşık
Narrator lover in İshak Çelebi's Divan
- Tez No: 298315
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, İshâk Çelebi, aşk, âşık, anlatıcı, Old Turkish Literature, İshak Celebi, love, lover, narrator
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Divan edebiyatı yüzyıllardır varlığını sürdürmüş ve gelenekler çerçevesinde şekillenmiştir. Bu geleneğin en önemli mirası olan şiirler, Divan edebiyatının tüm yönleriyle anlaşılmasında önemli rol oynamaktadır. Estetik açıdan da oldukça önemli olan bu şiirleri incelemek, sadece dönemin sanat hayatına değil sosyal, siyasi ve kültürel yönlerine de ışık tutulmasını sağlayacaktır. Divan edebiyatı alanında bugüne kadarki çalışmaların çoğu ?sevgili?yi anlatmak için yapılmıştır. Divan şiirinin esas kahramanı olan, sevgiliyi bize tasvir eden ve bu geleneğin okuyucuya aktarılmasında en önemli unsur olan ?âşık? tipi üzerinde çok fazla durulmamıştır.Tezimizin konusu ?İshâk Çelebi Divanı'nda Anlatıcı Âşık? tır. İlk bölümde genel olarak anlatıcı tipleri üzerinde durulmuştur. Üç temel bölümden oluşan tezimizde, üzerinde çalıştığımız divan şairimiz İshâk Çelebi'nin; hayatı, şahsiyeti, sanatı ve eserlerine yer verilmiştir. Divanda âşık ve anlatıcı tipi her yönden incelenmiş ve örnek beyitlerden yola çıkılarak tespitler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Old Turkish Literature has been existing for centuries and it has been shaped by customs and traditions. Poems, which are the most remarkable heritage from this literature, have played a significant role in understanding all aspects of Old Turkish Literature. The study on these poems, which have really great artistic values, shed light on not only artistic life of that period but social, political and cultural aspects of that period as well. Most of the studies carried out so far on the field of Old Turkish Literature have been actualized to depict ?darling?. However, the typology of ?lover?, which is the real hero of poems in Old Turkish Literature and is used to depict darling and is also an important element to define this tradition to the reader, has not been much emphasized in literary studies.Narrator Lover in İshak Celebi?s Divan has been studied in this dissertation. Different types of narrators have been deal with in the firstchapter. The dissertation consisting of three main chapters points out the life, the character, the artistic characteristics and the literary works of İshak Celebi who is a Divan poet and is the main subject of the study. The typology of lover and narrator in İshak Celebi?s Divan has been examined in detailed and has been illustrated in sample verses.