Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri ve Ermeni sorunu
Turkey's relations with European Union and the Armenian question
  1. Tez No: 298318
  2. Yazar: PINAR ERAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Sorunu, Avrupa Birliği, Ankara Antlaşması, Kopenhag Kriterleri, Ermeni Soykırım İddiaları, The Armenian Question, European Union, Ankara Agreement, Copenhagen Criteria, Armenian Genocide Claims
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri 1963'de imzalanan Ankara Antlaşması ile başlamıştır. Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde Türkiye'nin önüne konan engellerden biri de Ermeni Sorunu'dur. Bu tezde öncelikli olarak Avrupa Birliği Müzakere Süreci ve Belgeleri taranmış ve sonuç olarak, bu sorunun Türkiye'ye dayattırıldığı sonucuna varılmıştır. Tezin amacı, Türkiye'nin üye olmaya çalıştığı Avrupa Birliği'ne Ermeni Sorunu'nun nasıl katıldığı ve bunun Türkiye'nin AB ülkeleri ile olan ilişkilerini nasıl etkilediğini incelemek olacaktır. Tezin kapsamı ise Ermeni Sorunu'nun Avrupa Birliği belgelerine nasıl yansıdığı ve bu durumun Türk Dış Politikasında yarattığı sonuçlardır. Bunun için tezin ilk bölümünde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmak için imzaladığı ilk antlaşma olan Ankara Antlaşması incelenecek ve daha sonra Türkiye'nin ileriki yıllardaki Avrupa Birliği ile olan görüşmelerine yer verilecektir. Tezin ana bölümünü ise Birlik belgelerinde Ermeni Sorununun dolaylı olarak yer alışı ve bu konunun Türkiye'nin üyelik sürecini etkilediği oluşturacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda, varsayımlara uygun bir doğrultuda, Ermeni Sorunu'nun Avrupa Birliği üyelik sürecinde, Türkiye'nin önüne konduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey?s relation with European Union has begun with the Ankara Agreement in 1963. One of the obstacles put forward by the Union during the process of negotiations is the Armenian Question. In this thesis primarily European Union and the Negotiating Process documents documents are scanned and it is concluded that this problem is imposed on Turkey to prevent its membership. The aim of the thesis is to examine how the Armenian Question constitute problem in Turkey?s membership and Turkey?s Foreign Relations with the members of the Union. The scope of this thesis will include how the Armenian Question is reflected in the European Union?s documents and how the Turkish Foreign Policy is related with the question and Turkey?s negotiation porcess. In the first part of this thesis; at first it will be indicated that Ankara Agreement signed in 1963 was the first step in the membership process and the rest of the this part will be focused on the relations between the European Union and Turkey after 1963. The main part of the thesis will talk about the problems Turkey faces during its membership process which the Armenian Question creates between the European Union, Turkey and the other members of the Union, since the Question is indirectly included in the negotiation documents. As a result of research, in accordance with the previous assumptions, it is concluded that the Armenian issue has been put before Turkey in the agenda of the Union.