1980 sonrası sanat ve reklam üzerine temel yaklaşımlar
The basic approaches on the post 1980 art and advertising
  1. Tez No: 298327
  2. Yazar: DURAN İLERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. E. YILDIZ DOYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Reklam, İmge, Popüler, Art, Advertisement, Popular, İmage, Representation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Üç bölümde incelenen bu çalışmada, ilk bölümde 1980 sonrası reklam ve sanat üzerine temel yaklaşımlar ele alınmış, Sanat ve Reklam kavramsal açıdan incelenmiştir. Geçmişten günümüze Reklam ve Sanat ilişkisi arasındaki geçişkenlikler ele alınmıştır. Popülerlik, pop sanat, reklam ve sanat dünyasında görülen kapitalist ekonomik gelişmelerle beraber ele alınmıştır.1980lerde Reklam ve Sanat bu dönem içerisinde Sanat, Reklam ve Postmodernizim sürecinde eleştirel yaklaşımlar olmak üzere üç satır başlığı altında ele alınmış gelişen teknolojik olanaklar ve teknolojinin küreselleşmesi ile ortaya çıkan sonuçlar Sanat ve Reklam dünyasındaki değişimler vurgulanmıştır.Üçüncü bölümde konuya ilişkin sanat üretimleri ve bunların analizlerine ve sonuç kısmına yer verilmiştir.Bu çalışmada Reklam ve Popüler imgelerin yarattığı algı daralmasının açıklanması ve sanatın içinde bulunduğu duruma alternatif yeni ifade biçimleri sunulması amaçlanmıştır. 1980 sonrası sanat yapıtları, reklamların ve bunların arasındaki geçişkenliklerle sınırlı tutulan çalışmada reklamların medya iletişim organları aracılığı ile sağladığı hegomanya görülmüş sanatçıların üretimlerinin bu hegomanyayı aşmak adına işler ürettikleri çözümlenmiştir. Bundan sonraki dönemde sanat ve yazının kültürel gelişimi için önemi ifade edilmiştir.?
Özet (Çeviri)
In this study made in three chapters, main approach on advertisement and art after 1980 handled, Art and Advertisement examined conceptually in the first chapter. Transmissions between Art and Advertisement relationship from past to present was discussed. Popularity was taken up with capitalist economic developments seen in pop, art, advertisement and art world.Art and Advertisement after 1980 was addressed under three titles as critical approaches in Art, Advertisement and Postmodernism process, the results emerged with developing technologic possibilities and globalization of technology, the changes in Art and Advertisement world was stressed.In the third chapter, art productions related to subject and analyses of these and part of conclusion was included.In this study, explanation of narrowing of perception that Advertisement and Popular images create and the presentation of new alternative expression types to the situation that art is found in was aimed. In the study kept restricted with art structures, advertisement after 1980 and the transmissions between these, the hegemony that advertisements enable through media, communication instruments was seen it was analyzed that artists produce works to overcome this hegemony. The importance of cultural development of art and writing was stated for later period.