George Orwell'de ütopya ve yabancılaşma
Utopia and alienation in George Orwell
- Tez No: 298415
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: George Orwell, ütopya, karşı ütopya, yabancılaşma, George Orwell, utopia, counter utopia, alienation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Grubu Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırmada George Orwell'in ütopyası ve bu ütopyada yabancılaşmanın nasıl ortaya çıktığı irdelenmektedir. Orwell'in başta 1984 ve Hayvan Çiftliği adlı eserleri olmak üzere tüm eserleri incelenmiş ve konuya ilişkin litaratür taraması yapılarak kaynaklar analiz edilmiştir. Orwell'in ütopya tarihindeki yerini belirlemek amacıyla ütopyanın tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Bu sebeple ütopyacı düşünürler ve eserleri değerlendirilmiştir. Bir sonraki bölümde ise yabancılaşma problemi incelenmiştir. Düşünürlerin yabancılaşma sorununa yönelik tanımlamaları ve çözüm önerileri verilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise Orwell'in karşı ütopyası irdelenmiş ve onu oluşturan unsurlar tek tek ele alınmıştır. Yine aynı bölümde, Orwell'in karşı ütopyasında yabancılaşmanın ne gibi durumlarda ortaya çıkabileceğine ilişkin bulgular tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuç kısmında Orwell'de ütopyanın nasıl şekillendiği ve bunun da yabancılaşmaya nasıl etki ettiği ortaya konmuştur. Bunların yanı sıra Orwell'in yabancılaşma sorununa sunduğu çözümler göz önünde bulundurularak bunların geçerliliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, utopia of George Orwell and how alienation occurs in this utopia are discussed. All works of Orwell, especially 1984 and Animal Farm, are studied and sources are analysed by survey of litterateur related to topic. To state position of Orwell in history of utopia, historical development of utopia is also examined. For this purpose, utopian philosophers and their works are also considered. In the next part, alienation question is discussed. Definitions and solition offers of philisophers about alienation question are given. At the final part of the study, counter utopia of Orwell is examined and its components are studied one by one. In the same part,again, evidences about that in which cases alienation occurs in counter utopia of Orwell are detected. In the conclusion of the reserch, how utopia is shaped in Orwell and how this affects alienation are stated. Moreover, regarding to solution offers for alienation question of Orwell, validity of them are discussed.