Sınıf öğretmeni adaylarının klasik Batı müziğine ilişkin tutumları
Classroom teacher candidates' attitudes towards classical music
- Tez No: 298416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AYDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, tutum, müzik dinleme, Music, attitude, listening to music
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmeni adaylarının, müzik dinleme alışkanlıklarını ortaya koymayı, müzik seçimlerinde hangi türlerin öne çıktığını saptamayı ve araştırmada verilen klasik Batı müziği dinleme eğitimi sürecinin öncesinde ve sonrasında, bu müzik türüne ilişkin tutumlarının nasıl olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır.Araştırmanın çalışma evrenini, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği ABD, 2009-2010 öğretim yılı 2. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada, ön test-son test kontrol gruplu model uygulanmıştır.Elde edilen verilerin istatistiksel analizi, istatistiksel paket programlar kullanılarak; faktör analizi, kümeleme analizi, eşli örneklemler t-testi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen anketin tutum ölçeği kısmı, ölçüm aracı olarak kullanılmıştır. Yine araştırmacı tarafından araştırmanın amacına uygun bir müzik dinleme eğitimi programı hazırlanmıştır.Çalışma grubunun tamamına ön testin uygulanmasının ardından, deney grubuna on hafta süreyle müzik dinleme eğitimi verilmiştir. Kontrol grubu öğrencileri müzik dinlemeye ilişkin özel bir eğitim almamıştır. Eğitim sürecinin ardından her iki gruba da son test uygulanmıştır.Verilerin ışığında, sınıf öğretmeni adaylarının klasik Batı müziğine ilişkin tutumlarının kararsızlık ile katılma arasında olduğu saptanmıştır. Çalışma grubunun, eğitim sonrası klasik Batı müziğine ilişkin tutumunu daha iyi analiz edebilmek için, grubun tamamına uygulanan kümeleme analizi sonucunda, kontrol grubu kümelere ayrılmamış, deney grubu ise, orta ve iyi düzeyde olmak üzere iki kümeye ayrılmıştır. Son test ışığında, deney grubunun klasik Batı müziğine ilişkin tutumu orta düzeyde olan kümesinin tutum puanında, istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal music listening habits of classroom teacher candidates and to identify prominent types of music selections. It also aims to explore the candidates? attitudes towards classical music in the beginning and in the end of the music listening training period.The population of the study consists of the students who are studying in the 2009-2010 academic year at the second class of the Elementary Classroom Teaching department of Faculty of Education of Afyon Kocatepe University. In this study, a pre and post-test model is applied with a control group.Statistical analysis of the obtained data is done using factor analysis, cluster analysis, paired-samples t-test. Attitude scale part of the questionnaire developed by the researcher is used as a measurement tool. Furthermore, a music listening education program is prepared according to the purposes of the research.After the application of the pre-test to the entire study group, the experimental group provided with the music listening education for a period of ten weeks. The control group isn?t received any special training of music listening. After the educational period, post-test is applied to both groups.In light of the collected data, the classroom teacher candidates' position on classical music is found between uncertainty and participation. In order to better analyze the attitude of the working group after the educational period, a cluster analysis is applied to the entire group. Control group does not allocate any clusters whereas the experimental group is divided into two sets including candidates with moderate and good attitude levels. According to the post-test, a statistically significant increase is recorded in the score of the moderate cluster of the experimental group.