Erkek gömleği üretiminde en uygun üretim süreci belirlemede analitik hiyerarşi süreci ve örnek bir uygulama
Analytic hierarchy process for determination of the best process to shirt for men production and an application sample
- Tez No: 298421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN ERENLER ÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Analitik hiyerarşi süreci, erkek gömleği, üretim süreci, Analytic hierarchy process, shirt for men, production process
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada; belirlenen üç erkek gömleği modelinde, yaka, manşet hazırlık ve ön pat dikim süreçlerinde, analitik hiyerarşi süreci (AHS) yöntemi ile en uygun üretim süreci belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, Thomas L. Saaty tarafından geliştirilen, karar sürecinde etkili nitel ve nicel tüm kriterlerin birlikte değerlendirilebildiği, ?Analitik Hiyerarşi Süreci? yönteminden yararlanılmıştır.Araştırma kapsamında, analitik hiyerarşi süreci yönteminin bir gereği olarak, Çorum ilinde faaliyet gösteren erkek gömleği üreticisi firmaların, erkek gömleği üretiminde deneyimli ve üretim sürecine hakim çalışanları arasından seçilen beş kişilik uzman bir ekip oluşturulmuştur. Oluşturulan uzmanlar grubu ile yapılan görüşmeler ve literatür taraması sonucunda, araştırmanın amacını etkileyen ana ve alt kriterler ile, amacı sağlayabilecek, model-1, model-2 ve model-3 olmak üzere üç alternatif model belirlenerek, araştırma problemi hiyerarşi modeli geliştirilmiştir. Araştırma problem hiyerarşisinin geliştirilmesinden sonra; hiyerarşinin her düzeyindeki çalışanları kapsayan bir soru seti hazırlanmıştır. Hazırlanan bu soru seti, uzmanlar grubu ile birlikte değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler ikili karşılaştırma matrislerine dökülmüştür. Elde edilen bu karşılaştırma verileri, Expert Choice programı ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda; en uygun üretim sürecinin seçiminde, üretim sürecinin işletme yapısına olan uygunluğu en önemli etken olarak tespit edilmiştir. Aynı zamanda, alternatifler içerisinden model-1'in ön pat alternatifinin, model-3'ün yaka alternatifinin, model-2'nin manşet alternatifinin en öncelikli alternatifler olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, elde edilen öncelikli alternatif süreçlerden oluşan yeni bir erkek gömleği modeli ve üretim süreci geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the best process at the collar, cuff preparation and front placket sewing levels of three specified male shirt with the analytic hierarchy process (AHP) method. The research benefits from the `Analytic Hierarchy Process? method by Thomas L. Saaty in which all criteria including quality and quantity can be evaluated together.In the scope of the research, as a matter of analytic hierarchy process method, a five-man group has been composed from the experienced and well-qualified personnel of male shirt producer companies in the city of Çorum. As a result of discussions with this group and literature review, main and sub-criteria effecting the aim of research and three goal-oriented alternative models as model-1, model-2 and model-3 have been determined and a research problem hierarchy model has been developed. After the development of research problem hierarchy, a question set has been prepared including the elements at all levels of hierarchy. This prepared question set has been evaluated with the experts. The data obtained from the question set has been reflected on paired comparison matrices. This comparison data obtained has been analyzed by Expert Choice program. In consequence of analysis, it has been obtained that the convenience of production process to the enterprise structure is the most important factor for the determination of the best production process. The front placket alternative of model-1, cuff alternative of model-2 and collar alternative of model-3 have been specified as the most prior alternatives as well. As a result of the study, a new male shirt production process that has been composed of these obtained prior alternative processes has been developed.