Üniversite öğrencilerinin aşka ilişkin tutumları ve ilişki doyumlarının kişilik özellikleri ile ilişkisi
Attitudes of university students towards love and the relationship of relation satisfaction with personality traits
  1. Tez No: 298425
  2. Yazar: BEYHAN BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşk Tutumları, Kişilik Özellikleri, Romantik İlişki Doyumu, Love Attitudes, Personality Traits, Romantic Relationship Satisfaction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın iki temel amacı vardır. Birincisi üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ve aşka ilişkin tutumlarının, romantik ilişki doyumlarını yordayıp yordamadığını incelemektir. İkincisi ise üniversite öğrencilerinin aşka ilişkin tutumlarının ve romantik ilişki doyumlarının, cinsiyete, ilişki sayısına ve ilişki süresine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir.Araştırmaya, 2009-2010 eğitim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerine devam eden ve romantik ilişki yaşayan, 250 kız, 87 erkek, 337 öğrenci katılmıştır. Araştırmada, verileri toplamak için, Aşka İlişkin Tutumlar Ölçeği (Kısa Form) , Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi, İlişki Doyumu Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veri analizinde SPSS 17.0 programı kullanılmış ve t testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır.1.Üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerinden Dışadönüklük ile Yumuşak Başlılık, Sorumluluk, Nevrotizm, Deneyime Açıklık kişilik özellikleri, birlikte Romantik İlişki Doyumuna ilişkin varyansın %11'ini açıklamıştır. Yordayıcı değişkenlerden deneyime açıklık romantik ilişki doyumunun en güçlü yordayıcısı olurken bunu dışadönüklük kişilik özelliği izlemiştir.2.Üniversite öğrencilerinin aşk tutumlarından, Özgeci Aşk, Arkadaşça Aşk, Tutkulu Aşk, Mantıklı Aşk, Oyun Gibi Aşk, Sahiplenici Aşk tutumları, Romantik İlişki Doyumuna ilişkin varyansın %58'ini açıklamıştır. Yordayıcı değişkenlerden tutkulu aşk romantik ilişki doyumunun en güçlü yordayıcısı olurken bunu sırasıyla özgeci aşk, sahiplenici aşk ve oyun gibi aşk izlemiştir.3.Üniversite öğrencilerinin aşka ilişkin tutumları cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermiştir. Erkeklerin kadınlara göre özgeci ve oyun gibi aşk tutumları puanlarının daha yüksek olduğu ve kadınların erkeklere göre mantıklı ve arkadaşça aşk tutumu puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur.4.Üniversite öğrencilerinin romantik ilişki doyumları cinsiyete ve ilişki sayısına göre anlamlı farklılık göstermemiştir.5.Üniversite öğrencilerinin aşka ilişkin tutumları ilişki sayısına ve ilişki süresine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Üniversite öğrencilerinin yaşanılan ilişki sayısı arttıkça oyun gibi aşk tutumu puanlarının yükseldiği, arkadaşça aşk tutumu puanlarının ise düştüğü bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin yaşanılan ilişki süresi uzadıkça tutkulu aşk tutumu puanlarının yükseldiği bulunmuştur6.Üniversite öğrencilerinin romantik ilişki doyumları ilişki süresine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Üniversite öğrencilerinin ilişki süresi arttıkça romantik ilişki doyumlarının yükseldiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
There are two main purposes of this study. First purpose is to analyze whether romantic relationship satisfaction of the university students can be predicted from their personality traits and attitudes towards love or not. Second purpose is to analyze whether the attitudes towards love and romantic relationship satisfaction of the university students differantiate according to gender, number of romantic relationship and romantic relationship time duration or not.For this purpose, 250 female and 87 male, all in romantic relationship of totally 337 students from different departments of Gazi University Education Faculty in 2009-2010 education year participated in the study. ?Love Attitudes Scale (short form)? , ?Adjective Based Personality Scale (ABPT)? , ?Relationship Assessment Scala? and Personal Information Form were used to provide the data. To analyze the data SPSS 17.0 programme was used, and the t test,single variable variance analysis and multiple regression analysis were done.1.Extraversion, Agreeableness, Conscientiousness, Neuroticzm and Openess personality traits of the university students all together explained 11% of the variance related to romantic relationship satisfaction. Opennes to experience personality trait was the strongest predictive variable of relationship satisfaction, which was followed by extraversion personality trait.2.University students? attitudes towards love which were Agape , Storge, Eros, Pragma, Ludus, Mania love attitudes explained 58% of the variance related to romantic relationship satisfaction. Eros was the strongest predictive variable of romantic relationship satisfaction, which was followed by agape, mania and ludus respectively.3.University students? attitudes towards love showed significant difference according to gender. It was found that males? agape and ludus scores were higher than females? scores and females? pragma and storge scores were higher than males? scores.4.University students? romantic relationship satisfaction didn?t show any significant difference according to gender and relationship number.5.University students? attitudes towards love showed significant difference according to number of romantic relationship and romantic relationship time duration. As the number of romantic relationship increased ludus scores increased whereas storge scores decreased. It was found that university students? increasing time duration of romantic relationship means increasing eros scores.6.University students romantic relationship satisfaction showed significant difference according to romantic relationship time duration. As the romantic relationship time duration of university increased, it was found that romantic relationship satisfaction also increased.