Bir öğretim staratejisi olarak sanat eğitiminde mizahın kullanımına yönelik öğretmen ve öğrenci görüşleri
The views of teachers and students on the use of humour as a strategy in the teaching of art
  1. Tez No: 298424
  2. Yazar: SARİYE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALP, YRD. DOÇ. DR. GÜRCÜ ERDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Öğretim stratejisi, Sanatsal yöntem, Mizah, Art education, Teaching strategy, Artistic method, Humour
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mesleki Resim Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada ` Bir Öğretim Stratejisi olarak Sanat eğitinde Mizahın Kullanımına yönelik olarak Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri araştırılmaya çalışılmıştır. AraştırmanınÇalışma grubunu, Çankaya ve Sincan bölgesindeki İlköğretim Okullarında bulunan 13 öğretmen ve 100 öğrenci oluşturmuştur.Bu çalışmada nitel yöntem ve yarı yapılandırılmış görüşme tercih edilmiştir. Görüşme formundan elde edilen bilgiler incelenmiş ve verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Belirlenen temalara ve kodlara göre veriler analiz edilmiş ve görüşme formundan elde edilen veriler üzerinden yorumlanmıştır.Sonuçlara göre; Öğretmenlerin çoğunluğu öğrencilerin konuyu daha iyi anlamaları ve öğrencileri derse dahil ederek öğrencilerin kendilerini ifade edebildikleri zevkli bir ortam oluşturmak için kullandıklarını belirtmişlerdir. Bazı öğrenciler ise öğretmenlerinin mizah kullanmadıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca mizahın kullanılmasının uygun olan ve uygun olmayan yanlarına dikkat edilmesi gerektiği düşünülmektedir.Eğitimcilerin ders içinde kullandıkları mizah türleri dersin daha etkili ve uygun bir ders işlemeye katkısı bulunabilir ve sınıf içinde hoş bir hava oluşturabilir. Kullanılan farklı materyal ve kaynaklarla oluşturulan sınıf içindeki ortam, eğitimi zenginleştirecektir. Mizah farklı duyu organlarına hitap ettiği için de öğrenme daha etkili ve kalıcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, research was carried out on the views of teachers and students regarding the use of humour in Art as a teaching strategy. The working group individually interviewed thirteen teachers and 100 students from primary schools in Çankaya and Sincan districts.In this study, for the views of the teachers and students to be brought out to light, semi ? structured interviews were preferred. The feedback from the interview forms were analysed using the content analysis technique. The acquired information was then analysed and evaluated according to determined codes and themes. Most of the teachers stated to have used humour in the classroom to form a fun atmosphere where students can express themselves better and also learn much better. However some students have reported the teacher not using humour. Furthermore, subjects on which humour can and can?t be applied to should be taken into account.The different kinds of humour educationalist use can make the lesson more effective and add to a fun and nice class atmosphere. Also the different materials and resources used in the classroom will enrich the teaching. Since humour activates different body-organs, learning will be more effective and lasting.