Güzel sanatlar fakültesi resim bölümlerindeki mesleki kuramsal derslerin incelenmesi
Fine arts faculty of education department of painting in theoretical investigation of professional course of
- Tez No: 298450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BUDAK, PROF. DR. CANAN DELİDUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Resim Eğitimi, Mesleki Kuramsal Dersler
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mesleki Resim Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar Fakülteleri Resim Bölümlerinde verilen mesleki kuramsal derslerin tam öğrenme modeli değişkenlerine göre incelenmesi, bu derslerin öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal öğrenmelerine etkisini ve öğretim hizmetlerinin niteliğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, sanat eğitiminde mesleki kuramsal derslerin rolü öğrenci ve öğretim elemanı görüşleri ile tespit edilerek, mesleki kuramsal derslerin amaçlarına ne derece ulaşabildiği belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma tarama modelinde betimsel bir nitelik taşımaktadır. Araştırmanın evrenini Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, veri toplamak için uzman görüşleri alınarak yapılandırılan 5'li likert tipi anket formları kullanılmıştır. Anketler, 150 Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi ile Mesleki Kuramsal derslere giren 30 öğretim elemanına uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Verilere ilişkin frekans, yüzde dağılım, aritmetik ortalama ve standart sapma bulunmuştur. T-testi uygulanarak öğrenci ve öğretim elemanı görüşleri arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda; Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümlerinde verilen mesleki kuramsal derslerin, sanat eğitimi sürecindeki etkililiğinin düşük olduğu ve öğrencilerin çoğunluluğunun mesleki kuramsal derslere ilgi göstermedikleri görülmüştür. Güzel Sanatlar Fakülteleri Resim Bölümlerinde verilen mesleki kuramsal derslerinilgi çekici şekilde işlenmesi ve yeniden değerlendirilmesi yönünde öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, the Faculty of Fine Arts in Painting Department of Education and the professional study of theoretical courses, this course is to emphasize the importance of. For this purpose, theoretical vocational courses to students' cognitive and affective learning, student and teacher opinions about the quality of education services have been tried to detect. This study population in Turkey, Anatolian Fine Arts Painting Education Department, students and teachers form. This was conducted in Ankara, Eskişehir and Kütahya in the Faculty of Fine Arts painting education students and students of professional theoretical lessons which teachers constitute. Descriptive method was used in this study. 150 Fine Arts Faculty, Painting Department of Occupational and theoretical lessons students applying questionnaires to the 30 teachers, the data were collected. In statistical analysis using SPSS, frequency, and ttest. As a result, the Faculty of Fine Arts in Painting Department of the professional theoretical lessons in the process of examining the effectiveness is low, the majority of students were not interested in theoretical classes. Faculty of Fine Arts in Painting Department of Education in vocational classes are interesting theoretical re-evaluation process and programs were developed in the direction suggested. According to findings from the research, interpretations, bulunularak more extensive knowledge on the subject has been reached. In light of these results were revealed and this results in a number of suggestions have been made on the subject.Keywords : Training, Painting Training, Vocational Theoretical Lessons