Elektrik akımı konusunda yanlış kavramalar ve bunların giderilmesinde analojilerle desteklenmiş proje tabanlı öğrenme yönteminin etkisi
Misconceptions on electrical current concept and the effect of project-based learning approach supported by analogies for reducing them
- Tez No: 298512
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Analojilerle Desteklenmiş Proje Tabanlı Öğrenme Yöntemi, Elektrik Akımı, Yanlış Kavrama, Yanlış Kavramaların Giderilmesi, Başarı, Tutum, Project-Based Learning Approach
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu çalı?manın amacı, fen bilgisi öğretmenliği anabilim dalındaki öğrencilerinelektrik akımı konusundaki yanlı? kavramalarını çe?itli ölçme teknikleriyle belirlemekve yanlı? kavramaların giderilmesinde Analojilerle Desteklenmi? Proje TabanlıÖğrenme (ADPTÖ) yönteminin etkisini Geleneksel Öğrenme (GÖ) yöntemiylekar?ıla?tırmaktır. Bununla birlikte, ADPTÖ yönteminin yanlı? kavramaların giderilmesive ba?arıya etkisini Elektrik Akımı Kavram Testi (EAKT) puanlarıyla, fizik dersitutuma etkisini ise Fizik Dersi Tutum Ölçeği (FDTÖ) puanlarıyla belirlemektir.Çalı?manın örneklemini Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi ?lköğretimBölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programında öğrenim gören iki farklı ?ubedekitoplam 80, 1. sınıf öğrencileri olu?turmaktadır. E?itlenmemi? kontrol gruplu deseninkullanıldığı çalı?ma, 2009-2010 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde yer alan GenelFizik-II dersi müfredatına göre gerçekle?tirilmi?tir. Elektrik Akımı konusu; deneygrubuna ADPTÖ yöntemine göre, kontrol grubuna ise GÖ yöntemine göre anlatıldı.Çalı?mada veri toplamak amacıyla; öğrencilerin elektrik akımı konusundaki yanlı?kavramaları belirlemek için ?Kavram Haritası Tekniği? ve ?Yarı Yapılandırılmı?Görü?me Tekniği? kullanıldı. Bununla birlikte gruplara EAKT ile FDTÖ ön test ve sontest olarak, ?Bilimsel ??lem Beceri Testi? (B?BT) ise ön test olarak uygulandı.Çalı?manın alt problemlerinin analizine yönelik olarak nitel boyutunda betimselanaliz tekniği, nicel boyutunda ise bağımsız gruplar t-Testi, bağımlı gruplar t-Testi vetek faktörlü kovaryans analizi (ANCOVA) yapılarak sonuçlar değerlendirildi. Bunagöre yarı yapılandırılmı? görü?meler ve kavram haritaları modeli etkinliği sonucunda;doğru akım, ölçü araçları ve alternatif akım konularında birçok yanlı? kavrama ortayavçıkarıldı. Her yanlı? kavrama kategoriler altında toplanarak; doğru akım konusunda 22,ölçü araçları konusunda 6 ve alternatif akım konusunda 19 olmak üzere toplamda 47yanlı? kavrama cümlesi tespit edildi. Bu yanlı? kavramalardan hareketle doğru akımkonusunda 9, ölçü araçları konusunda 2 ve alternatif akım konusunda 4 olmak üzeretoplam 15 basit analoji hazırlandı.Diğer yandan öğrencilerin EAKT'den aldıkları puanların uygulanan yöntemleregöre kar?ıla?tırılmasına ili?kin uygulama öncesinde grupların elektrik akımıkonusundaki ön bilgileri arasında bir farklılığın olmadığı, uygulama sonrasında isefarklılığın deney grubu lehine olduğu belirlendi. Elde edilen bu sonuç, elektrik akımıkonusunun ADPTÖ yöntemine göre anlatımının GÖ yöntemine göre daha faydalı veöğretici olduğuna i?aret etmektedir. Diğer yandan uygulama öncesi ve sonrasındaEAKT'den alınan puanlar cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.Öğrencilerin FDTÖ'den aldıkları puanların uygulanan yöntemlere görekar?ıla?tırılmasına ili?kin grupların fizik dersi tutum ön test puanları arasında birfarklılığın olmadığı, son test puanları arasında ise farklılıkların olduğu tespit edildi.Uygulama sonrasında grupların fizik dersine yönelik tutumlarının olumlu yöndedeği?tiği ve bu deği?imin deney grubu lehine olduğu belirlendi.Uygulama öncesinde gruplarda elektrik akımındaki kavramlara yönelik birtakımyanlı? kavramalar belirlendi. Uygulama sonrasında yanılgıların deney grubundaçoğunlukla giderildiği, kontrol grubunda ise giderilemeyip devam ettiği belirlendi.Sonuç itibariyle eğitimin her alanında kaliteli ve sistemli bir eğitim vermek amaç ise;öncelikli olarak öğrencilerde var olan yanlı? kavramalar ile kaynaklarının tespitedilmesi ve bu yanlı? kavramaların giderilmesi için uygun materyallerin geli?tirilmesigerekmektedir. Bununla birlikte geli?tirilen bu materyallerin çe?itli strateji veyöntemlere uygun bir ?ekilde anlatılarak öğrencilerin yanlı? kavramaları giderilmeyeçalı?ılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the science students' misconceptions onelectrical current concept through various assessing methods and compare the effects oftraditional approach (TA) and Project-based Learning Approach Supported withAnalogies (PBLSA) for reducing those misconceptions. The effect of PBLSA onachievement and reducing the misconceptions is determined by Electrical CurrentConcept Test (ECCT) and its effect on attitudes towards physics course is determinedby Physics Course Attitude Scale (PCAS).The sample of the study consists of 80 first grade students from two differentclass of Gazi University Gazi Faculty of Education Department of Science Education.The study which uses nonequivalent control group design was carried out according tothe curriculum of General Physics-II course offered in 2009-2010 spring semester. Theconcept of electrical currents was given according to PBLSA to the experiment groupand according to TA to control group. In order to obtain data, ?Concept MapTechnique? and ?Semi-Structured Interview Technique? was used to determine thestudents? misconceptions on electrical current concept. Furthermore, ECCT and PCASwere used as pre test and post test and ?Scientific Operation Ability Test? (SOAT) wasused as pre test.For analyzing the sub-problems of the study, descriptive analysis technique forqualitative dimension and independent groups t-test, dependent groups t-test and singlefactored covariance analysis (ANCOVA) for quantitative dimension were applied andthe results were evaluated. According to the conceptual map and semi-structuredinterview activity, numerous misconceptions about direct current, measuringviiinstruments and alternative current were revealed. Through gathering eachmisconception under a category, a total of 47 misconception sentences were definedwhere 22 of them are about direct current, 6 of them are about measuring instrumentsand 19 of them are about alternative current. 15 simple analogies which are preparedaccording to those misconceptions where 9 of these analogies are about direct current, 2of them are about measuring instruments and 4 of them are about alternative current.On the other hand, before the comparison of the scores taken from ECCTaccording to the different approaches, it is determined that there is no differencebetween the groups? prior knowledge about the electrical current concept. After theapplications, it is observed that the difference is in favor of experiment group. Theseresults indicate that, teaching the electrical current concept with PBLSA is morebeneficial and pragmatic compared to TA. Furthermore, the scores taken from ECCTbefore and after the applications show no meaningful difference according to gender. Itis also observed that there were no differences between the scores of the groups inmeans of PCAS before the applications. There was a difference after the applicationsand this difference was in favor of experiment group which denotes that the experimentgroups? attitudes were affected positively after the applications.Some misconceptions about the concepts of electrical current were determinedin both groups before the applications. After the applications, it is observed that most ofthese misconceptions were removed from the experiment group whereas thesemisconceptions remained same in the other group. As a result, if a qualified andsystematic education is aimed; students? misconceptions and their sources should bedetermined and appropriate supplies should be developed to overcome thesemisconceptions. Furthermore, these supplies should be thought proper to somestrategies and methods in order to remove the misconceptions of the students?.