Alman basınında Türk imgesi: 17 Aralık 2004 AB Zirvesi örneği
Turkish image in German media: Example of 17th December, 2004 EU Meeting
  1. Tez No: 298513
  2. Yazar: ŞAFAK ETİKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORKMAZ ALEMDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Alman Basını, Türk İmgesi, Alman Basınında Türkiye İmgesi, Türk ? Alman İlişkileri, Türkiye ? AB İlişkileri, Almanya'daki Türkler, German Press, Turkish Image, Turkish Image in German Press, Turkish ? German Relations, Turkey ? EU Relations, Turks in Germany
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın konusu Alman Basınında Türk İmgesi'nin AB-Türkiye ilişkileri bağlamında ve özel olarak da AB'nin Türkiye ile müzakerelere başlama kararının alındığı 17 Aralık 2004 Zirvesi örneğinde incelenmesidir.Çalışmada Almanya'nın yüksek tirajlı biri liberal sol eğilimli ulusal gazetesi ?Süddeutsche Zeitung?un diğeri de liberal sağ eğilimli ulusal gazetesi ?Frankfurter Allgemeine Zeitung?un zirve dönemindeki bir aylık yayınları incelenerek basında sunulan Türk ve Türkiye imgesi tarihsel kökenleri, güncel sosyal ve ekonomik arka planı ile ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.Çalışma, Almanya'da basının Türk ve Türkiye imgesinin tarihsel olumsuz birikiminden, toplumdaki egemen yapıdan bağımsız, yansız yayın yapmadığını, bu ilişkiler gereği Türkler ve Türkiye hakkında tek yönlü ve olumsuz imgeler ürettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper explores Turkish image in German media in the context of EU-Turkey relations and spesifically surveys this in the example of EU Meeting in 17th December,2004 in which negatiation process began.This paper prepared through examinations of two high circulation rated national newspapers namely, liberal-left predisposed ?Süddeutsche Zeitung? and liberal-right predisposed ?Frankfurter Allgemeine Zeitung?, which were issued throughout a month in which meeting was prepared, to discover ?Turkish? and ?Turkey? images with historical roots and up to date social and economic backgrounds.This paper represents that German media can?t broadcast with the exception of historically cumulated negative Turkish and Turkey images and the dominant conception between society and produces unilateral and negatory images becase of this relationships.