Finance growth nexus folowing the 2001 crisis in Turkey
2001 krizi sonrasında Türkiye'de finans büyüme ilişkisi
  1. Tez No: 298557
  2. Yazar: HÜSEYİN SONGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN SAYEK BÖKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: ekonomik büyüme, finansal gelişme, Granger nedensellik, Türkiye, economic growth, financial development, Granger causality, Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Ülkelerin kaydettiği farklı büyüme oranları ekonomistlerin iigisini çekmiştir. Yakın zamanlarda, araştırmacılar ülkeler arasındaki ekonomik büyüme farkılıklarını izah edebilmek için finansal gelişmenin rolü üzerinde durmaktadırlar. Özellikle birbiriyle çelişen iki hipotez çerçevesinde ekonomik büyüme ve finansal gelişme arasındaki nedensellik ilişkisi çözümlenmektedir. Arz öncüllü hipoteze göre finansal gelişme ekonomik büyümeye önderlik ederken, talep takipli hipotez ilişkinin yönünün finansal gelişmeden ekonomik büyümeye doğru olduğunu iddia etmektedir. Bu iki çelişen hipotezin yanısıra, ekonomik büyüme ilem finansal gelişme arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğu da ekonomi yazınında tartışılmaktadır. Bu makalede, Türkiye'de 2001:1-2011:2 dönemindeki finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi, Granger nedensellik yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Modelimiz ekonomik büyüme ile bankacılık sektörü gelişmesi arasında çift yönlü ve uzun vadeli bir ilşiki olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer yandan, hisse senedi piyasası gelişmesi ile ekonomik büyüme arasındaki uzun vadeli nedensellik ilişkisinin hisse senedi piyasası gelişmesinden ekonomik büyümeye doğru olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Diverse economic growth rates of countries have engaged the attention of economists. Recently, researchers have studied the role of financial development to explain the cross-country differences in growth. In particular, the direction of causality between financial sector development and economic growth has been analyzed in the context of two conflicting hypotheses. According to supply-leading hypothesis financial development leads to economic growth, however demandfollowing hypothesis claims that the direction of the relationship runs from economic growth to financial development. Beside these two competing hypotheses, bi-causality between economic growth and financial development has been argued in the literature as well. This paper examines the causal relationship between financial development and economic growth in Turkey for the period 2002:1-2011:2, using the technique of Granger causality. Our model reveals that there is a bidirectional long run relationship between the economic growth and banking sector development. On the other hand, the long run causality between the stock market development and economic growth is from stock market development to economic growth.