BCR-ABL (PH kromozomu) negatif kronik myeloproliferatif neoplazilerdeki kemik iliği mikroçevresi özelliklerinin bu hastalıkların ayırıcı tanısındaki önemi
The signature of bone marrow microenvironment for differantial diagnosis of bcr-abl negative myeloproliferative neoplasms
  1. Tez No: 298782
  2. Yazar: YASEMİN YUYUCU KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞINSU KUZU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: MPN, Bcr-abl, JAK2 mutasyonu, morfolojik parametreler, mikroçevre, MPN, Bcr-abl chromosome, JAK2 mutation, morphologic parameters, microenvironment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
AMAÇ: Çalışmada klinik, laboratuar , morfolojik ve sitogenetik olarak örtüşen Ph (-) MPN gurubu neoplazilerda ayırıcı tanıya sadece morfolojik bulgularla gitmenin mümkün olmadığını, klinik, laboratuar parametrelerin ve sitogenetik verilerin, granülositik, megakaryositik ve eritroid seriyi ilgilendiren morfolojik özellikler ve damar sayısı, damar alanı, lenfoid nodül varlığı, stromal retikülin lif varlığı, perivasküler plazma hücreleri gibi stromal değişikliklerle birlikte değerlendirilmesinin alt tiplendirme amacıyla ne derece faydalı olabileciğini araştırmak amaçlanmıştır.MATERYAL- METOD: 2000-2010 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda raporlanmış Ph (-) kronik myeloproliferatif neoplaziler arasında, 23 esansiyel trombositemi (ET), 15 polisitemia vera (PV) ve 27 primer myelofibrozis (PMF) tanısı alan toplam 65 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastane bilgi sisteminden ve dosya arşivinden çalışmaya dahil edilen olguların yaş, cinsiyet, tanı, Jak-2 mutasyon analizi sonuçları, tanı anındaki loboratuvar bulguları, splenomegali varlığı bilgileri elde edilmiştir. Kemik iliği biyopsi örneklerinin H.E kesitleri belirlenen morfolojik kriterler eşliğinde ışık mikroskobik olarak yeniden değerlendirilmiş ve biyopsi örneklerine immünhistokimyasal olarak CD34, CD105 ve CD146 antikorları uygulanmıştır.SONUÇ VE YORUM: Klinik, laboratuar, morfolojik ve moleküler olarak çok fazla benzerlik gösteren ve örtüşen Ph negatif MPN gurubu neoplazilerdan PV, ET ve PMF ayrımında güçlük bulunmaktadır. Morfolojik ve mikroçevre ile ilgili parametreler tek başına yeterli değildir. İncelediğimiz pek çok parametrenin tanısal belirleyici olmaması, philadelphia negatif MPN gurubu bu üç neoplazinin aslında aynı hastalığın farklı dönemlerine ait klinik ve morfolojik yansımaları olabileceği konusunda ciddi şüpheler doğurmuştur. Mevcut düşüncenin desteklenmesi amacıyla daha ileri morfolojik ve sitogenetik çalışmalar planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The value of vascular and other microenvironment characteristics of bone marrow on differential diagnosis of Philadelphia chromosome negative myeloproliferative neoplasies including PV, ET and PMF was the main aim of this study.MATERIALS AND METHODS: 23 ET, 15 PV and 27 PMF total of 65 philedelphia chromosome negative myeloproliferative neoplasm cases diagnosed in Ankara University, Faculty of Medicine, Department of Pathology, between 2000-2010 have been included in the study. The cases of the study?s age, sex, diagnosis, JAK2 mutation analyses, laboratuar findings and splenomegaly parameters were takened from hospital information system. The bone marrow H.E sections were re-examined with some morfolojik parameters. The biopsy specimens were stained by CD34, CD105 and CD146.RESULTS AND CONCLUSION: The Ph (-) MPN such as ET, PV and PMF with overlapping clinical and molecular characteristics can not be differentiated by the morphologic and bone marrow microenvironment parameters.The difficulty on describing a characteristic diagnostic parameter for ET, PMF and PV can be clarified by the hypotehesis of considering the philedelphia cromosome negative MPN as a spectrum of one disease. To prove this hypothesis more detailed further molecular examinations are essential.