İmatinib kullanan kronik miyeloid lösemi hastalarında LMO2 proteini ile sitogenetik ve moleküler yanıt arasındaki ilişki
The relationship between LMO2 protein and cytogenetic , moleculer response in CML patients on imatinib
- Tez No: 311470
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜZGÜN ÖZATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: KML, LMO2, sitogenetik yanıt, moleküler yanıt
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZETKronik miyeloid lösemi (KML), miyeloid hücre elemanlarının artmış proliferasyonu ve kemik iliğinde hiperselülarite ile karakterize klonal bir kök hücre hastalığıdır. Hastaların % 95'inde Philadelphia (Ph) kromozomu bulunur. KML'nin tedavisinde tirozinkinaz inhibitörleri kullanılır. Tedavi yanıtı hematolojik, sitogenetik ve moleküler yanıta göre değerlendirilir. LMO2 proteini bir transkripsiyon faktördür. Bu çalışmanın amacı imatinib kullanan KML hastalarında LMO2 ile sitogenetik ve moleküler yanıt arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Çalışmaya toplam 32 KML hastası alındı. Hastaların yarısı erkek ,yarısı kadındı. Ortalama yaş 46,88 ±15,568 (21-85) idi. Ortalama izlem süresi 29,4 (12-58) idi. Hastaların tamamı kronik fazda idi. Başlangıç tedavilerinde imatinib başlanıldı. Tedavi yanıtları ELN (European Leukemia.net) kriterlerine göre değerlendirildi. Hastaların tanı anında alınan kemik iliği biyopsi metaryali LMO2 antikoru ile yapılan immünohistokimyasal çalışmada 20 (%62,5) hastada pozitif, 12 (%37,5) hastada negatif boyandı. İmatinib kullanan KML hastalarının altıncı , onikinci aydaki sitogenetik ve onsekizinci aydaki moleküler yanıtları ile LMO2 proteinin artışı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki yoktu.Bu çalışma imatinib kullanan KML hastalarında LMO2 ile sitogenetik ve moleküler yanıt arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmadır. Yayınlanan çalışmalarda LMO2 protein artışı ile ilgili çelişkili durumları açıklığa kavuşturmak için geniş vaka serili yayınlara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTChronic myeloid leukemia (CML) is a clonal stem cell disorder which is characterized by increased proliferation of myeloid cell sandhiperselurite of bone marrow. Philadelphia chromosome is found 95 % of patients. Tyrosine kinase inhibitors are used in the treatment of CML. Treatment response is evaluated according to hematologic, cytogenetic and molecular response. Lim Domain Only2( LMO2) protein is transcription factor. The purpose of this study is to investigate the relationship between LMO2 and cytogenetic , moleculer response in CML patients on imatinib.A total of 32 patients were included in thestudy. Half of the patients were included in the study. Half of thepatientswerefemale .Theaverageagewas 46.88± 15, 566 (21-85). The average follow-up period was 29,4(12-58) months. All patients were in chronic phase. Imatinib was used in initial treatment. Treatment responses were evaluated according to creatia of the ELN. 20(%62,5) of bone marrow biopsy specimens had been taken from patients at diagnosis were a positive staining with immunohistochemical staining of antibody LMO2 and negatif staining in 12( % 37,5). CML patients on imatinib had not a statistically significant relationship beetweenthe increase in protein LMO2 with cytogenetic response of sixth, twelf thmonth and moleculer response of eighteenth monthThis study is the first study which investigates the relationship between LMO2 and the cytogenetic, moleculer response in CML patients on imatinib. Broad case serial studies are needed to clarify of contradictory situations of LMO2 protein increase in published studies.Key Word: CML, LMO2, cytogenetic response, moleculer response