Ülseratif kolitli hastalarda paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerin araştırılması
Investigation of paraoxonase and arylesterase activities in patients with ulcerative colitis
- Tez No: 298851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, paraoksonaz, arilesteraz, antioksidan, Ulcerative Colitis (UC), paraoxonase, arylesterase and antioxidant
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Ülseratif kolit (ÜK) aktivasyon ve remisyon dönemleriyle seyreden, kronik intestinal bir hastalıktır. Bu çalışmada ÜK hastalığının tespit ve takibinde paraoksonaz (PON1) ve arilesterazın (ARE) iyi bir belirteç olup olamayacağı amaçlandı. ÜK tanısı olan hastaların aktif ve remisyon dönemlerindeki serum PON1 ve ARE aktiviteleri, hem kendi aralarında hemde sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırıldı.Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Gastroenteroloji Bilim Dalı polikliniğine 2009-2010 tarihleri arasında başvurup ÜK tanısı almış ve aktivasyon döneminde olan 38 hasta (20 eski tanı, 18 yeni tanı), ve kontrol grubu olarak 38 sağlıklı erişkin bu çalışmaya katıldı. ÜK tanısı alan ve aktif dönemdeki hastalar gastroenteroloji kliniğine yatırıldı. Hastalar gastroenteroloji kliniğine yattıktan sonra tedavi almadan serum örnekleri alındı. Hastaların tamamı tedavi sonrasında remisyona girdi. Remisyon dönemindeki hastalar 3 ay ile 1 yıl arasındaki sürelerle kontrole çağrıldı. Kontrol sırasında tekrar serum örnekleri alındı. Aktif dönemdeki ÜK'li hastalar ile kontrol grubundaki sağlıklı gönüllülerin serum PON1 ve ARE aktiviteleri ile açlık lipid parametreleri ölçüldü. Ayrıca remisyon dönemindeki ÜK'li hastaların serum PON1 ve ARE aktiviteleri ölçüldü. Aktif dönemdeki hastalar ile sağlıklı kontrol grubundaki gönüllüler arasındaki serum PON1 ve ARE aktiviteleri ve lipid profilleri ayrıca remisyon dönemindeki hastalar ile sağlıklı kontrol grubundaki gönüllüler arasındaki serum PON1 ve ARE aktiviteleri değerlendirildi.Bulgular: Aktif ve remisyon dönemlerindeki hastaların sırasıyla serum PON1, ARE aktiviteleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (sırasıyla p0.05, p>0.05)Sonuç: Bu çalışmada ülseratif kolitin (ÜK) hem aktivasyon döneminde hem de remisyon dönemindeki paraoksonaz (PON1) ve arilesteraz (ARE) aktiviteleri ölçülerek kontrol grubuyla karşılaştırıldı. ÜK hastalığının hem aktif hem remisyon dönemlerinde bakılan PON1 ve ARE düzeylerinin kontrol grubunda bakılan PON1 ve ARE düzeylerine göre anlamlı olarak düşük gelmesi ÜK in tanısında kullanılabilecek bir belirteç olabileceğini bize düşündürdü. Fakat ÜK hastalığının aktivasyon ve remisyon dönemlerindeki PON1 ve ARE düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamasının da hastalığın takibinde kullanılabilecek biyokimyasal parametreler olmadığını akla getirmektedir. Ancak bu konuda kesin bir kanaate varabilmek için daha geniş popülasyonlarla yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ulcerative Colitis (UC) is a chronic intestinal disease progressing with activation and remission periods. In this study, whether Paraoxonase 1 (PON1) and Arylesterase (ARE) are reliable markers for the diagnosis and patient follow-up in UC was evaluated. Serum PON1 and ARE activities in patients with UC in their active and remission periods were aimed to compare with their own group and healthy control group.Instruments and Method: 38 patients (20 old diagnoses and 18 new diagnoses) with UC in their activation periods in 2009-2010 and 38 healthy individuals for the control group participated in the study at Ataturk University, Medical Faculty, Department of Internal Medicine, and Division of Gastroenterology. The patients with UC and in active period were hospitalized at the gastroenterology clinic. Prior to the therapy phase, serum samples were taken. Following the therapy, all the patients became in remission, and they were sought for control from 3 months to 1 year, and during these controls, serum samples were taken again. Serum PON1, ARE activities and lipid parameters of the active UC patients and the healthy volunteers in the control group were measured. Moreover, the serum PON1, ARE activities of the patients with UC in remission were measured. Finally, serum PON1, ARE activities and lipid parameters of the active patients and healthy volunteer individuals in the control group were measured, and the same procedure was implemented for the patients in remission and the healthy control group.Findings: Serum PON1 ( p0.05), ARE (p>0.05) activities of patients with UC in their active periods, a significant decrease was not found compared to remission period.Conclusion: As a result, in this study the paraoxonase and arylesterase activities of Ulcerative colitis in both activation and remission periods were measured and compared with the control group?s activities. That the levels of PON1 and ARE in active and remission periods of UK were seen to be significantly low, compared to the control group?s PON1 and ARE levels, suggested us that this finding can be an indicator for UK diagnosis. However, since there were no significant differences between the PON1 and ARE levels of patients with UK in activation and remission periods, it can be considered that there are no biochemical parameters to use in the diagnosis of the disease. Yet, further studies with larger population are needed to reach more reliable judgments.