Ülseratif kolitli hastalarda serum PADI-4 düzeyleri ve hastalık aktivitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum PADI-4 levels and its relationship to disease activity in patients with ulcerative colitis
- Tez No: 689111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN VATANSEVER, PROF. CEM ÇEKİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif Kolit, Peptidil arjinin deiminaz-4, Hastalık aktivitesi, Ulcerative colitis, Peptidyl arginine deiminase-4, Disease activity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: PADI-4, peptidil arjinin deaminaz enzim ailesinin bir üyesi olup inflamatuvar hücreler tarafından eksprese edilerek inflamasyon ve immun cevapta önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, ülseratif kolit (ÜK) hastalarında, serum PADI-4 düzeylerinin belirlenmesi ayrıca PADI-4'ün hastalık aktivitesi ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu gözlemsel çalışmaya 51 ÜK hastası, 31 sağlıklı kontrol dahil edildi. İlk olarak ÜK hastaları ile kontrol grubu arasında serum PADI-4 düzeyleri karşılaştırıldı. Takiben aktif ve remisyon dönemindeki ÜK hastalarında serum PADI-4 düzeyleri analiz edildi. Son olarak, serum PADI-4 ile C-reaktif protein (CRP), Total Mayo skoru (TMS) ve Mayo endoskopik skorları (MESS) arasında korelasyon analizleri yapılarak PADI-4'ün hastalık aktivitesini ön görmedeki etkinliği değerlendirildi. Bulgular: Serum PADI-4 ortalama düzeylerinin, ÜK grubunda (1317±818 pg/ml) kontrol grubuna (873±622 pg/ml) göre anlamlı yüksek olduğu tespit edildi (p:0.009). Remisyon, hafif şiddetli hastalık, orta ve şiddetli hastalık grupları arasında serum PADI-4 ortalama düzeylerinin anlamlı düzeyde farklı olduğu görüldü (p:0.015) (sırasıyla; 1076±609 pg/ml, 1073±683 pg/ml, 1802±943 pg/ml). Pearson korelasyon analizinde; PADI-4 ile CRP (r=0.31, p:0.027), TMS (r=0.419, p:0.02) ve MESS (r=0.417, p:0.002) arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi. Hastalık aktivitesini ön görmede en ideal serum PADI-4 düzeyi 980 pg/ml olarak tespit edildi. Sonuç: Serum PADI-4 düzeyleri ÜK'de normal popülasyona oranla yüksek olarak bulunmuştur ve hastalık şiddetini belirlemede etkin bir belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: PADI-4 is a member of the peptidyl arginine deaminase enzyme family and expressed by inflammatory cells and plays an important role in inflammation and immune response. In this study, we aimed to evaluate serum PADI-4 levels in patients with ulcerative colitis (UC) and to investigate the relationship between PADI-4 and disease activity. Material and Method: 51 patients with UC and 31 healthy controls were included in this observational study. First, serum PADI-4 levels in patients with UC and control group were compared. Subsequently, serum PADI-4 levels were analyzed in active and remission UC patients separately. Finally, the impact of PADI-4 on predicting disease activity was evaluated by performing correlation analyzes between serum PADI-4 and C-reactive protein (CRP) in addition to Total Mayo score (TMS) and Mayo endoscopic scores (MESS). Results: Serum mean PADI-4 levels were found to be significantly higher in the UC group (1317±818 pg/ml) compared to the control group (873±622 pg/ml) (p:0.009). Serum mean PADI-4 levels were significantly different between three groups (patients with remission, mild disease and moderate/severe disease group) (p:0.015) (1076±609 pg/ml, 1073±683 pg/ml, 1802±943 pg/ml, respectively). In Pearson correlation analysis, ıt was determined that there was a positive and significant relationship between PADI-4 and CRP levels (r=0.31, p:0.027) in addition to TMS (r=0.419, p:0.02) and MESS (r=0.417, p:0.002). The ideal serum PADI-4 levels for predicting disease activity were found out as 980 pg/ml. Conclusion: Our study revealed that serum PADI-4 levels were higher in patients with UC compared to the healty controls and might be an effective marker to determinate disease severity.