Hemşirelerin tam emzirmeye yönelik görüşleri
Views of nurses towards exclusive breastfeeding
- Tez No: 765205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY EGELİOĞLU CETİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hemşireler, tam emzirme, görüş, fenomenoloji, Nurses, exclusive breastfeeding, view, phenomenology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışma hemşirelerin tam emzirmeye yönelik görüşlerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik yaklaşımla yürütülen çalışma, Nisan 2021- Ocak 2022 tarihleri arasında, İzmir'de bir eğitim araştırma hastanesinin doğum sonu kliniklerinde ve gebe okulunda çalışan 15 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler Birey Tanıtım Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler araştırmacılar tarafından tümevarım yaklaşımı ve içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşireler, 25-49 yaş aralığında olup, yaş ortalamaları 34,6 yıldır. Hemşirelerin çoğunluğu (9 kişi) evli olup, üç hemşirenin iki yıl süreyle emzirmeyi sürdürdüğü, yedi hemşirenin ise altı ay tam emzirmeyi sağladığı belirlenmiştir. Nitel verilerin içerik analizi sonucunda tam emzirmeye yönelik bilinenler, hemşirelerin bireysel emzirme deneyimleri, tam emzirmenin etkileri, tam emzirmeyi etkileyen faktörler ve öneriler olmak üzere beş ana tema ve bu temalara ait alt temalar oluşturulmuştur. Hemşirelerin çoğunluğu tam emzirmenin tanımını Dünya Sağlık Örgütü tanımına uygun olarak yapmıştır. Hemşireler tam emzirmenin anne ve bebek sağlığı açısından yararlı olduğunu, tam emzirmeye yönelik görüşlerinin kendi emzirme deneyimlerinden etkilendiğini ifade etmiştir. Hemşireler genç anne yaşının, yüksek gelir düzeyinin, yetersiz süt algısının, primiparitenin, sezaryen doğum şeklinin, doğum öncesi eğitim almamanın, istenmeyen gebeliklerin, anne ve yenidoğan sağlığındaki olumsuzlukların ve olumsuz doğum deneyimlerinin kadınların tam emzirme süreçlerini olumsuz etkilediğini düşünmektedirler. Sonuç: Hemşirelerin kendi emzirme deneyimlerinin olumlu geçmesi mesleki yaşamlarında annelere verdikleri emzirme eğitiminin içeriğini etkileyebilmektedir. Bu nedenle konuya ilişkin bilgilerinin belli aralıklarla güncellenmesi sağlanmalıdır. Hemşireler gebeleri tam emzirmeye engel olan faktörler açısından gebelik ve gebelik öncesi dönemde vermiş oldukları danışmanlıklar sırasında değerlendirmeli ve erken dönemde gerekli önlemleri almalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the views of nurses towards exclusive breastfeeding. Method: The qualitative study, which was carried out with a phenomenological approach using the content analysis method, was carried out with 15 nurses working in the postpartum clinics and pregnant school of a training and research hospital in Izmir between April 2021 and January 2022. Data were collected using the Individual Introduction Form and the Semi-Structured Interview Form. The data obtained were evaluated by the researchers by inductive approach and content analysis. Results: Nurses are between the ages of 25-49, with an average age of 34.6 years. It was determined that the majority of the nurses (9 people) were married, three nurses continued to breastfeed for two years, and seven nurses provided exclusive breastfeeding for six months. As a result of the content analysis of the qualitative data, five main themes (i.e. preknowledge about exclusive breastfeeding, personel experiences of the nurses, the effects of exclusive breastfeeding, the factors effecting exclusive breastfeeding and suggestions) and sub-themes belonging to these themes were formed. Most of the nurses made the definition of exclusive breastfeeding according to the World Health Organization definition. Nurses stated that exclusive breastfeeding has beneficial effects on maternal and infant health and their views on exclusive breastfeeding have been influenced by their own breastfeeding experiences. Nurses think that the young mother's age, high income level, perception of insufficient milk, primiparity, cesarean delivery method, lack of prenatal education, unwanted pregnancies, negative maternal and newborn health and negative birth experiences affect women's exclusive breastfeeding processes negatively. Conclusion: The fact that nurses' own breastfeeding experiences are positive may affect the content of the breastfeeding education they give to mothers in their professional lives. For this reason, it should be ensured that the information on the subject is updated periodically. Nurses should evaluate pregnant women in terms of factors that prevent exclusive breastfeeding during pregnancy and pre-pregnancy counseling and take necessary precautions in the early period.